Pátek, 29. března 2024

Koncentrace oxidu uhličitého je rekordní

Koncentrace oxidu uhličitého je rekordní
Úroveň oxidu uhličitého, jednoho z tzv. skleníkových plynů, které podle většiny vědců přispívají ke změnám klimatu, je v atmosféře rekordně vysoká. Informoval o tom tým amerických vědců, který je podle stanice BBC považován za jeden z nejspolehlivějších ve výzkumu podnebí.
Vzestup koncentrace oxidu uhličitého v minulém roce je menší než v předešlých dvou letech. Avšak přetrvává vzestupný trend. Ten experti zaznamenávají každoročně od konce 50. let, kdy zahájili měření u sopky Mauno Loa na Havajských ostrovech. Údaje shromáždila Laboratoř pro monitorování a diagnostiku klimatu, které je součástí americké vládní Národní oceánské a atmosférické správy.
"Nejpozoruhodnější věcí na těchto údajích je, že vzestup v úrovni oxidu uhličitého registrujeme každý rok od roku 1958," prohlásil vedoucí badatelského týmu Pieter Tans. Jeho výzkumná stanice leží v nadmořské výšce 3500 metrů a lze ji považovat za jedno z nejefektnějších a nejodlehlejších vědeckých stanovišť. Ti, kdo je chtějí navštívit, musí překonat tropické horko a vlhkost havajského pobřeží a vystoupat k ní po úzké silnici, která se vine pustými poli ztuhlé lávy.
Řídký tichomořský vzduch je ideální pro pro tento druh výzkumu, protože poblíž není žádný zjevný zdroj znečištění, jako je těžký průmysl či přírodní "výlevka" jako les, který by pohlcoval oxid uhličitý. Z tohoto důvodu jsou data z Mauna Loy odborníky považovány za měřítko, s nímž jsou srovnávány atmosférické údaje. Jedním z významných zjištění havajské laboratoře je to, že roste i roční tempo, jímž vzrůstá koncentrace oxidu uhličitého Tempo růstu v uplynulém desetiletí je přibližně dvakrát rychlejší než tempo růstu v 60. letech, uvedl šéf vědeckého týmu Tans.
Odchylky v ročním tempu růstu mezi jednotlivými roky lze vysvětlit přírodními činiteli, například tempem, jakým rostliny a oceány oxid uhličitý vstřebávají. Tans a jeho kolegové jsou ale přesvědčeni, že stálý vzestup je možno připisovat emisím tohoto plynu, za které je odpovědný člověk.
"Ačkoli příspěvek lidí neroste dramaticky, vlastně je ustálený, sčítá se. Jde o kumulativní vzestup," řekl ředitel havajské laboratoře David Hoffman.
Nejnovější údaje dokládají velikost úkolů, před nimiž lidé stojí v roce, v němž v platnost vstoupil Kjótský protokol, jehož cílem je omezovat emise skleníkových plynů, poznamenala stanice BBC. Růst jejich koncentrace podle vědců způsobuje oteplování Země. Průměrná celosvětová teplota ve 20. století stoupla o zhruba 0,6 stupně Celsia.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů