Pátek, 19. dubna 2024

Bourání Textilany znečistilo ovzduší

Bourání Textilany znečistilo ovzduší
LIBEREC - Pokutu za poškozování životního prostředí při bourání rozlehlého areálu Textilany dostala společnost Liberecké stavby. Pracovníci České inspekce životního prostředí při demolici přistihli dělníky, jak tu nezákonně pálí dřevěné trámy ze zbytků továrny. Firma za to dostala padesátitisícovou pokutu, kvůli podobnému prohřešku jí hrozí opět další správní řízení, napsala liberecká příloha MF Dnes.

„Zákon neumožňuje, aby se odpad z demolice pálil jinde, než v zařízení, která jsou k tomu určena. Materiál může obsahovat jedovaté látky, které by se tak dostaly do ovzduší,“ řekla deníku vedoucí oddělení odpadového hospodářství libereckého inspektorátu Danuše Hráská.

Inspektoři kontrolovali demolici na popud stížností obyvatel. Podle jednatele Libereckých staveb Jaroslava Murdycha dřevo pálili pracovníci externí firmy, která se na demolici podílí. „Máme s firmou podepsanou i dohodu, že zodpovídá i za případné pokuty. To jsme předtím neměli,“ vysvětlil Murdych. Ten připustil, že se materiál z demolované textilky v areálu zřejmě skutečně pálil. „V zimě jsme lidem koupili i dříví na zátop, aby se mohli ohřát. Je možné, že tam občas hodil někdo i něco jiného,“ připustil Murdych.

Majitelé rozlehlého areálu se musí vypořádat i se starými ekologickými zátěžemi po bývalé textilce. Část zeminy pod bývalou přádelnou je po havárii z osmdesátých let zamořená. „Budeme tam ještě dělat průzkum, zeminu vytěžíme a odvezeme na speciální skládku,“ nastínil Murdych. Podle něj není areál zamořen tolik, jak si myslí ekologové. „Odebrali jsme 68 vzorků půdy a s výjimkou paty komína jsme nic nenašli,“ podotkl.

Demolice celého areálu je téměř u konce, na začátku března zmizel i komín. Suť, která zbyla po zbouralých budovách, na místě recyklují. Na místě Textilany má vyrůst obchodní a zábavní centrum Hollandia s hypermarketem, obchody či multikinem. Projekt již prošel zjišťovacím řízením, stavba má začít v září. Stavba promění celou oblast okolo Jablonecké ulice. Na povrch se vrátí například Harcovský potok, jehož koryto povede napříč celým centrem Hollandia. Má být tak hluboké, aby se do něj vešla i stoletá voda. Přeložení se dotkne i tramvajové trati do Jablonce, ta má vést přímo novým areálem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů