Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kraj dal PCB zelenou, Arnika se odvolala

Kraj dal PCB zelenou, Arnika se odvolala

LYSÁ NAD LABEM - Krajský úřad Středočeského kraje vydal dne 17. března 2005 spalovně nebezpečného odpadu v Lysé nad Labem souhlas s doplňkem jejího provozního řádu, který jí má umožnit zkoušku pálení odpadu s polychlorovanými bifenyly (dále jen PCB). Samotnou 72-hodinou zkoušku pálení odpadů s PCB kraj povolil již v červenci loňského roku. Arnika se proti oběma rozhodnutím odvolala.

Souhlas kraje je v rozporu se stanoviskem bývalého Okresního úřadu Nymburk, který při posuzování projektu spalovny (v procesu EIA) pálení PCB vyloučil. Podle krajského úřadu bude nyní muset Ministerstvo životního prostředí o tomto stanovisku znovu rozhodnout.

"Přestože krajský úřad v doplňku provozního řádu respektoval většinu našich připomínek, nerozhodl, zda lokalita Lysé nad Labem je pro pálení PCB vhodná. Proto jsme se odvolali. Svoje připomínky bychom uplatňovali již při rozhodování o zkoušce v loňském roce. Nebyli jsme ale o něm informováni", řekl Ing. Milan Havel ze sdružení Arnika.

Výsledky rozborů drůbeže a ryb ukazují, že okolí spalovny je již příliš zatížené, než aby zde vznikl další možný zdroj kontaminace PCB. Ty nevznikají jenom při spalování odpadů, ale uvolňují se i při manipulaci s nimi. Proto jsou jejich největší hodnoty naměřeny v létě, kdy se nejvíce vypařují z půdy. Výsledky měření lze nalézt na internetu zde.

Zdroj: Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů