Pátek, 29. března 2024

Kontroly mělnických úředníků prohřešky neodhalily

Kontroly mělnických úředníků prohřešky neodhalily
Za deset let dostalo příspěvek na ekologické vytápení asi dvě stě lidí. Z některých komínů jde ale stále dým.

PETRA ŠPITÁLSKÁ,BARBORA ZEMANOVÁ

Mělník - Podezření úředníků, že lidé, kterým město přispělo na ekologické vytápění, topí opět uhlím, naftou nebo oleji, se zatím nepotvrdilo.

"Během topné sezony jsme zkontrolovali asi patnáct lidí, nedostatky jsme ale neodhalili. Všichni splnili podmínky příspěvku," uvedl vedoucí odboru životního prostředí mělnické radnice Ctirad Mikeš. Kontroly však mají pokračovat i v příští topné sezoně. Příspěvek na změnu topného systému pět tisíc korun dostalo v posledních deseti letech asi 200 lidí.

"Je jisté, že se někteří z nich vrátili k původním pevným nebo tekutým palivům, z komínů jde v zimě typický dým," vysvětlil Mikeš. Odhalený topič, který si vzal od města příspěvek, ale uhlí, nafty nebo olejů se nevzdal, by peníze musel vrátit. Každý případ by však posoudili radní.

"Je to citlivá otázka, mnoho lidí v minulosti přešlo na ekologické vytápění, ceny ale od té doby stouply," poznamenal Mikeš a doplnil, že pokud například další člen společné domácnosti zemřel, změnily se jejich ekonomické možnosti. Kontroly v poslední topné sezoně se přitom zaměřily právě na skupinu seniorů. Lokální topeniště se stále silně podílejí na znečišťování životního prostředí. Obyvatelé některých mělnických čtvrtí však zatím mají možnost topit ekologicky pouze elektřinou. Od té je většinou odrazuje vysoká cena. Na plyn ani horkovod se napojit nemohou, protože k jejich domům nevedou.

"Jde zejména o části starých Rousovic, Mlazic, Blat nebo Vehlovic. V některých zimních dnech je tam nedýchatelno," řekl šéf mělnického odboru životního prostředí. Podobné potíže přetrvávají i na venkově. Například ve Klích majitel jednoho rodinného domu v zimě halí obec do šedé mlhy.

"Majitele domku už jsme na to upozornili, naši výzvu ale nerespektoval, a tak se to bude muset řešit ve správním řízení jako přestupek. Je to obtěžování nad míru přípustnou," uvedl kelský starosta Martin Kurc. Příspěvky na ekologické vytápění radnice občanům nedává.
Zdroj:Mělnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů