Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ambrozek: Češi jsou stále moc vystaveni imisím, hluku a ozonu

Ambrozek: Češi jsou stále moc vystaveni imisím, hluku a ozonu

PRAHA -- Češi jsou stále příliš vystaveni imisím, hluku a přízemnímu ozonu. Senátorům to dnes řekl ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Uvedl to při projednávání vládní zprávy o stavu životního prostředí v Česku za předloňský rok.

"Neuspokojivá situace zůstává v případě překračování imisních limitů pro ochranu zdraví pro prašné částice a přízemní ozón, vysoký podíl obyvatel je vystaven nadměrné hlukové zátěži," uvedl ministr. Podle zprávy byly překročeny limity alespoň jednu ze znečišťujících látek na 94 procentech území republiky.

Více než 60 procent populace bylo stále ještě vystaveno nadlimitním koncentracím přírodního ozonu, 37 procent populace bylo vystaveno nadlimitním vlivům prašných částic, uvedla místopředsedkyně senátního výboru pro životní prostředí Jitka Seitlová (za hnutí Nezávislí). Pokárala vládu za to, že ve zprávě nezmínila jediné opatření, které by chtěla přijmout k nápravě tohoto stavu.

Vláda podle zprávy za nejpalčivější ekologické problémy považuje kromě znečištění ovzduší také ohrožení půdy vodní erozí, pokračující špatný zdravotní stav lesů a vysoký podíl ohrožení živočišných a rostlinných druhů. Zpráva se zmiňuje i o nárůstu automobilové dopravy. Podle Seitlové je jedním z nejvážnějších rizik také nedostatečně kontrola nakládání s chemickými látkami.

Ambrozek mezi pozitivními trendy jmenoval rozvoj ekologického zemědělství, snižování průmyslových hnojiv, recyklaci odpadů, snížení množství vypouštěných znečišťujících látek do povrchových vod a budování čistíren odpadních vod.

Senát vzal vládní zprávu na vědomí s tím, že výbor pro životní prostředí vládě doporučil při zpracování zprávy za loňský rok jednoznačně uvést trendy vývoje, provedená opatření a jejich skutečnou efektivitu včetně využití finančních prostředků.

Zdroj: Deník vweřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů