Pátek, 19. dubna 2024

Nevděčné krácení podle Bruselu

Nevděčné krácení podle Bruselu
Povolenky na vypouštění emisí skleníkových plynů jsou po snížení jejich objemu Evropskou komisí rozděleny mezi jednotlivá průmyslová odvětví, a to ve dvou variantách. Z těch vybere konečnou verzi Národního alokačního plánu vláda a vydá ji formou vládního nařízení. Návrh pro vládu připravilo Ministerstvo životního prostředí společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Celkové množství emisí CO2, schválené pro ČR Evropskou komisí, činí 97,6 milionu tun.

Nejproblematičtěji se jeví snížení ročního objemu přidělených povolenek zřejmě v chemickém průmyslu. Svaz chemického průmyslu vydal prohlášení, kde tvrdí, že nové návrhy, které vycházejí z hodnoty emisí v roce 2004, jsou pro rafinérský a chemický průmysl diskriminační a že podniky budou muset nakupovat povolenky v úrovni 400-800 milionů korun ročně. Svaz podporuje variantu, na které se shodly zaměstnavatelské svazy počátkem května, a to krácení počtu povolenek "všem stejně" o 7,5 procenta.

Ministerští úředníci, kteří měli nevděčnou roli povolenky krátit, ovšem rozhodovali podle skutečného vývoje v odvětvích, a to nejen v období 1999-2001, z něhož vycházela původní výpočtová základna, ale i z konkrétních výsledků za rok 2004. A právě v tomto roce měl chemický průmysl výrazně nižší emise, než se očekávalo.

V některých dalších oborech se skutečnost roku 2004 od předpokladů tolik nelišila. MPO ani MŽP tedy nechtělo stejný metr uplatnit na ty, kteří požadavky nadsadili víc, a na ty, kteří to učinili v menší míře. Žádný podnik nemusí snižovat emise pod úroveň roku 2004, to je prý podstatné. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Peciny je navíc rozdělení povolenek konstruováno tak, aby naprostá většina podniků mohla expandovat bez nutnosti nákupu.

AUTOR: MILENA GEUSSOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů