Pátek, 19. dubna 2024

Desítky firem kritizují rozdělení emisí

Desítky firem kritizují rozdělení emisí
Zítra má 330 tuzemských firem poslední možnost odevzdat své připomínky k počtu přidělených emisních povolenek. V souhrnu sice mohou do ovzduší vypustit o sedm miliónů tun emisí víc než loni, přesto desítky z nich protestují.
"S nerovnoměrným rozdělením, které navrhlo Ministerstvo průmyslu a obchodu, nejsme absolutně spokojeni," řekl Josef Zbořil, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy.
Stěžují si jak firmy, které dostaly přidáno, tak podniky, které oproti loňsku nedostaly ani tunu navíc.
Chemické firmy mohou vypustit 5,4 miliónu tun emisí, to je o 14,3 procenta více než loni. Svaz chemického průmyslu však požaduje povolenky na 5,7 miliónu tun. "Rafinérský a chemický průmysl je na vzestupu," citovala ČTK zdůvodnění svazu.
Elektrárny Opatovice loni vypustily 2,8 miliónu tun emisí a tento limit firmě zůstal i letos.
"Nulové navýšení je diskriminační, proti tomuto návrhu podáváme rozklad," uvedl generální ředitel firmy František Hejčl. Elektrárny Opatovice zásobují teplem Hradec Králové i Pardubicko včetně podniků ve zdejších průmyslových zónách.
Pokud firmě zůstane emisní limit na dosavadní úrovni, nemůže připojit nové klienty, aniž by si draze kupovala další povolenky. V důsledku by mohl být ohrožen příchod dalších investorů do regionu, protože by si museli budovat vlastní zdroje energie, a tím by se jim investice prodražila. "Za spravedlivé bych považoval rovnoměrné navýšení všem, bez preferování těch, kdo více křičí," dodal Hejčl.
Jiné firmy získaly limity o mnoho převyšující jejich loňské emise.
Společnost Energotrans má v návrhu 2,6 miliónu tun, tedy o tři sta tisíc tun emisí více než loni. Firma zajišťující dálkové vytápění Prahy si totiž nechala do limitu započítat i méně efektivní kotelny v Horních Počernicích či v Krči, které nebyly zahrnuty do přípravy obchodování se skleníkovými plyny.
Firma Aero Vodochody loni vypustila do ovzduší 6700 tun emisí, povolenky ale má na 13 200 tun.
"Zvýšení je bonusem za to, že jsme před deseti lety vyměnili uhelnou kotelnu za plynovou," uvedl mluvčí firmy Vítězslav Kulich. Nevyčerpané povolenky bude Aero nabízet na trhu.
Podobná situace je i v podnikové kotelně Ško-Energo mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Té zbude na prodej 160 tisíc certifikátů.
Ministerstvo takto odměňuje podniky, které již investovaly do snížení emisí. Bonusy ale dostávají na úkor jiných firem. Nerovnoměrné přidělení limitů vysvětluje šéf odboru Ministerstva průmyslu a obchodu Ladislav Pazdera metodou výpočtu. "Základem byly dva lepší roky z období 1999 až 2001, korigované o rok 2004. Některé podniky se mohou cítit dotčené. Při jiném způsobu výpočtu by si stěžovaly jiné firmy," řekl Pazdera.
U některých oborů, jako třeba u chemického průmyslu, ministerstvo zohlednilo i perspektivy. Jak rozeznalo perspektivní obory?
"Vycházeli jsme z údajů, které nám firmy sdělily," řekl Pazdera.
Do dvou týdnů má ministerstvo posoudit připomínky, do šesti týdnů se návrh předloží vládě. Obchodování s emisemi v Česku pak může začít v červenci. V zemi lze nanejvýš zobchodovat asi 7,5 procenta z 97,6 miliónu tun emisí, což představuje asi 4,1 miliardy korun.

Emisní povolenky pro největší sektory
Sektor emise 2004 návrh 2005 A návrh 2005 B
(mil. tun) (mil. tun) (mil. tun)
Česko celkem 90,3 97,6 97,6
z toho:
Veřejná energetika 60,2 64,0 63,3
Výroba a zpracování kovů 14,7 15,7 15,8
Chemická výroba 4,8 5,2 5,5

Pozn.: Návrh A zohledňuje podíly sektorů v původním plánu 107,88 mil. tun, který Evropská komise zamítla, návrh B je matematickou projekcí skutečných emisí sektorů z předchozích let.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů