Čtvrtek, 28. března 2024

Emisní povolenky: na vládu zřejmě dorazí varianta B

Emisní povolenky: na vládu zřejmě dorazí varianta B
Ministerstvo průmyslu a obchodu zřejmě navrhne vládě ke schválení rozdělení povolenek na emise skleníkových plynů, které je vstřícnější k rafineriím a podnikům chemického průmyslu. Jde o variantu B, která je naopak méně výhodná pro energetické firmy. Informoval o tom vedoucí odboru ekologické energetiky MPO Ladislav Pazdera.
Podniky měly do konce minulého týdne možnost se k navrženým variantám vyjádřit. Podle Pazdery převažovaly negativní reakce. Například řada tepláren nesouhlasí s tím, že proti jiným sektorům jim není umožněn růst. Již dříve si stěžovali rafinérie, zástupci chemického průmyslu či zpracovatelé kovů.
Návrhy na rozdělení povolenek konkrétním podnikům zveřejnila ministerstva průmyslu a obchodu a životního prostředí před zhruba deseti dny. HN se jim podrobně věnovaly ve čtvrtek 26. května.
Obě varianty zohledňovaly emise z loňska, varianta B více upřednostňovala chemický průmysl a některá další odvětví. Varianta A zase byla výhodnější pro energetické firmy či papírenský průmysl.
Celkový objem povolenek rozdělný mezi české podniky na každý z roků 2005 až 2007 je 97,6 miliónu tun emisí včetně rezerv.
Systém obchodování s emisemi má zajistit zemím EU splnění závazků tzv. Kjótského protokolu. Znečišťovatelé obdrží určité množství povolenek.
Podnik musí následně každoročně odevzdat objem, který odpovídá emisím v předchozím roce. V případě, že firma emise sníží, může uspořené povolenky prodat. V opačném případě je bude muset nakoupit.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů