Čtvrtek, 18. dubna 2024

Boskovický projekt roku

Dotace byla přiznána z titulu 2.2 Program rekonstrukce zdrojů znečišťování ovzduší ve smyslu legislativních požadavků zákona o ochraně ovzduší.
Boskovický projekt roku
Celkem 11,546 miliónu korun, tedy 30 procent z celkových uznatelných nákladů, obdrželo město Boskovice formou nenávratné dotace od Státního fondu životního prostředí (SFŽP) na projekt Rekonstrukce systémů centrálního zásobování teplem včetně tepelných zdrojů.


ŠPIČKOVÁ TECHNOLOGIE ŠLA NAD PODMÍNKY DOTACE

"V Boskovicích bylo vyměněno zhruba pět kilometrů rozvodů a z osmi kotelen zůstaly pouze dvě, ovšem vybavené nejmodernějšími technologiemi. Vše je digitálně kontrolováno, dispečink má v každém okamžiku přehled o všem, co se děje," říká Ing. Pavel Růžek, marketingový manažer společnosti KKH Brno, s. r. o., která dodala kotle pro rekonstrukci kotelny. Kotelna je složena ze tří kondenzačních a jednoho nízkoteplotního kotle řady Fröling Eurotwin 2000 s výkonem každého kotle 1250 kW. "Nízkoteplotní a kondenzační kotle jsou spojeny systémově v dvojici Thermotwin. Toto řešení je založeno na řízení průtoku kotlem podle výkonu. Tak je využit optimálně kondenzační kotel a současně je ochráněn nízkoteplotní kotel proti korozi kyselým kondenzátem," doplnil Ing. Zdeněk Novák, konzultant specialista firmy KKH Brno.

Špičková technologie firmy Fröling zaručuje 98 až 100procentní tepelnou účinnost zdroje. Díky zvolené koncepci systémového řešení celé soustavy včetně nízkoemisních hořáků s produkcí kysličníků dusíku na hodnotě pod 70 mg.m-3 spalin bylo dosaženo parametrů dokonce lepších, než jak zněly podmínky pro udělení státní dotace.

Také proto boskovický projekt získal prvenství jak v soutěži Ministerstva průmyslu a obchodu Energetický projekt roku 2004, tak v soutěži Projekt roku 2004 v systémech dálkového vytápění a chlazení, pořádané Teplárenským sdružením ČR ve spolupráci s Českou energetickou agenturou, Státním fondem životního prostředí, Svazem měst a obcí ČR a Cechem topenářů a instalatérů ČR.

KDY ZAČÍT HLEDAT PENÍZE NA REALIZACI

Projektu, který se v Boskovicích dotkl více než tisícovky bytů a také tří škol, předcházela analýza současných i budoucích potřeb investora. Koncepce tak byla stanovena z možností a potřeb tepla i teplé vody ve stávajícím systému, možností dalšího zvýšení nebo snížení výkonu, stejně jako ze způsobů centralizace a decentralizace zdroje. Ing. Zdeněk Novák zdůraznil, že se osvědčuje, pokud investor v další fázi nechá nezávisle vypracovat alespoň dvě studie. Měly by řešit varianty zdrojů, umístění, palivo a ekologickou zátěž.

"Potom přichází na řadu výběr subjektu, který je schopen garantovat vlastnosti zařízení a spolu s ním stanovit podmínky, za nichž takové vlastnosti z fyzikálního hlediska zaručit lze. V dalším kroku je nutné stanovit požadavky na odběrní soustavu a tu přizpůsobit potřebám zdroje. V této chvíli nastává i správná chvíle pro hledání peněz na financování projektu, neboť lze již alespoň obecně charakterizovat, co vlastně město bude budovat. V neposlední řadě je třeba přihlížet k budoucí životnosti zařízení a brát přitom do úvahy i to, jak jeho parametry budou v příštích letech vyhovovat očekávaným trendům národní, evropské i světové legislativy vzhledem k emisím, bezpečnosti, životnosti, opravitelnosti a variabilitě," dodal inženýr Novák.

NÁVRATNOST DO 15 LET

Tiskový mluvčí Městského úřadu Boskovice Ing. Jaroslav Parma upřesnil, že projekt přináší úsporu spotřeby paliva ve výši 20 procent a snižuje emise základních znečišťujících látek o 4,15 tuny a emisí skleníkových plynů o 829,93 tuny ročně. Mluvčí také připomněl, že roční platba za dodávku tepla na všechna odběrná místa nebude v prvním roce po rekonstrukci vyšší než průměrná platba za období let 1999 až 2003 se zohledněním aktuálních cen vstupů v daném roce. "To znamená, že se v průměru roční platba za teplo kvůli finančně náročné rekonstrukci nezvyšuje a nárůst ceny tepla je kompenzován úsporou u odběratele," vysvětlil inženýr Parma, přičemž návratnost investice odhadl na 15 roků.

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů