Sobota, 20. dubna 2024

Stará nejsou jen východní

Stará nejsou jen východní

Zatímco počet škodovek ve věku přes 15 let rychle klesá, u ojetých západních aut to neplatí. Automobilky si stále stěžují na podvody při dovozu ojetin.

Přibližně 35 % v ČR provozovaných aut bylo vyrobeno před rokem 1990 a je tedy starší 15 let. Do této kategorie spadá 1,34 milionu vozů. Jejich průměrné stáří činí 23,4 roku. Svaz dovozců automobilů (SDA) varuje, že kvůli zastaralému vozovému parku je u nás znečištění životního prostředí vyplývající z provozu motorových vozidel dvakrát horší, než kolik činí průměr států OECD.

Ředitel sekretariátu Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek zároveň upozornil, že již dávno nejde jen o staré škodovky a dokonce ani o žigulíky, trabanty či wartburgy. Na znečištění ovzduší se velkou měrou podílejí auta, která byla do země dovezena ze západu jako ojetá. Během posledních pěti let klesl počet registrovaných vozů Škoda starších 15 let o 36 procent. Značky Oltcit a Dacia zaznamenaly dokonce více než poloviční úbytek v registru vozidel, Wartburg měl 45% úbytek, VAZ, Trabant a Moskvič zhruba 40%. Naopak třeba Peugeot měl v kategorii aut starších 15 let jen 7% úbytek, VW 12% a CitroĎn 16%. Podle zástupců automobilek stále dochází k podvodům při dovozu ojetých aut, kdy je neekologický vůz bez katalyzátoru deklarován "na náhradní díly", ale pak jezdí na papíry nějakého ještě staršího vozidla ("typově blízkého předchůdce"), které bylo v ČR přihlášeno těsně po roce 1989. "Nejsou plně dodržovány předpisy při technických prohlídkách ani při schvalování individuálně dovážených vozidel," shodují se představitelé SAP a SDA.

Průměrný věk aut činí v ČR téměř 14 let. Dovoz ojetých osobních automobilů v 1. pololetí stoupl meziročně o 28 % na přibližně 70 tisíc vozů.

Kráceno pro potřeby EnviWebu

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů