Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vedra ohrožují hlavně seniory

Vedra ohrožují hlavně seniory
Vlna tropických veder, která sevřela na několik dnů podstatnou část Evropy, tentokrát probudila z klidu politiky i zdravotníky. Nikdo si nepřál reprízu léta 2003, kdy si vedra vyžádala v celé Evropě 35 tisíc úmrtí. Mezi oběťmi tehdy byli především staří lidé, kteří mají sníženou schopnost přizpůsobit se teplotním změnám. Úřady čelily obvinění, že reagovaly laxně.
Léto 2003 bylo nejteplejší od roku 1510. Evropská populace stárne, zvyšuje se počet důchodců. Proto je zřejmé, že se budou problémy periodicky opakovat.
Naznačuje to i letošní léto. Francie omezila spotřebu vody na dvou třetinách území. Španělsko a Portugalsko zažily největší sucha od roku 1940. A poslední dny padaly teplotní rekordy i ve středoevropských zemích. Ve Vídni zaznamenali v pátek 36,2 stupně Celsia.
"Podle našich předpovědí se léto, jaké jsme zažili v roce 2003, stanou běžnými, mohou přijít i každý druhý rok," míní Peter Stott, klimatolog z britského Hadleyho meteorologického střediska. "Státy se tedy musí přizpůsobit."
Itálie a Francie, které zasáhla vedra před dvěma lety nejcitelněji, už nenechávají nic náhodě. Přibývá staveb s ventilací a obkladů, které odrážejí tepelné záření.
Zdravotníci zveřejnili čísla krizových linek. Média citovala mnohá doporučení, počínaje zásadou pít co nejvíce tekutin. A neopouštět byty, vyhnout se pobytu v rozpálených ulicích přes poledne.
Nevětší riziko hrozí starým lidem ve městech, kde přesahuje teplota v bytech 35 stupňů. A také žijí často v bytech opuštěni, bez příbuzných.
"Relativně příznivá situace je v červnu, kdy bývají důchodci v tradičně úzkém svazku s rodinou," řekl listu La Repubblica Claudio Mudini, ředitel záchranářů z římské polikliniky Umberto 1. "Horší je to v červenci a srpnu, příbuzní odjedou na prázdniny, důchodci zůstanou osamoceni."
Zdravotníci byli tentokrát připraveni. Například italští záchranáři organizovali dobrovolníky, kteří navštěvovali seniory v bytech. Ministr životního prostředí Gianni Alemanno ujistil, že vláda situaci pozorně sledovala, připravena vyhlásit stav nouze. V kritické situaci mohou úřady žádat spolupráci po provozovatelích kin a hypermarketů, aby přijali do svých klimatizovaných center uprchlíky z rozpálených ulic. Radnice jsou povinny dodat záchranářům seznamy lidí nad 65 let.
Podobně reaguje Francie. Ministr zdravotnictví Xavier Bertrand představil čtyřfázový plán, který rovněž počítá i s registrem starších či jinak zranitelných lidí ve městech nad 100 tisíc obyvatel.
Přibývající vedra přesvědčily o užitečnosti podobného plánu i Brity. Experti vycházejí z toho, že stačí pouhé dva po sobě jdoucí horké dny, aby se počasí projevilo zvýšením zdravotních komplikací. "To znamená, že čas vymezený pro akci, je omezený, musíme reagovat rychle," citovala agentura Reuters sira Liama Donaldsona, vrchního zdravotního radu. Dobrou zkušenost má i s pomocí sousedů.
Solidarita lidí ale má své meze. Když vláda letos naplánovala zrušení svátku - aby získala peníze na zdravotní péči o staré lidi, Francouzi protestovali.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů