Úterý, 23. dubna 2024

Desítky firem nepožádaly o povolenky

Desítky firem nepožádaly o povolenky
Velké pokuty hrozí řadě českých firem, které dosud nepožádaly Ministerstvo životního prostředí o povolení vypouštět kysličník uhličitý. Měly tak podle zákona učinit do konce letošního března, aby jim mohly být přiděleny emisní povolenky, o jejichž rozdělení rozhodla vláda 20. července.
O povolení nezažádalo celkem 52 zařízení. Jejich provozovatelům přitom za porušení zákona může inspekce udělit pokutu až do výše pěti miliónů korun.
"Nejvíce opozdilců je z podnikových energetik - celkem dvaatřicet zařízení," sdělila mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Dále je čtrnáct hříšníků z veřejné energetiky a šest ze sklářského a keramického průmyslu. Jejich konkrétní jména ze seznamu celkem 436 firem však Šůlová neprozradila.
Ministerští úředníci totiž ještě nevědí, zda některá společnost mezitím neukončila svoji činnost. Podle všeho však půjde jen o malou část případů.

Bude se kontrolovat
"Teoreticky tato možnost samozřejmě existuje. Na druhou stranu mohou být naopak zařízení, o kterých přes veškerou snahu nemáme žádné informace - takové případy budeme řešit ve chvíli, kdy se o nich dozvíme," říká Tomáš Chmelík, vedoucí oddělení změny klimatu Ministerstva životního prostředí. Podle něj všechny kroky směřují k tomu, aby došlo k důsledné kontrole toho, že povolenky jsou přiděleny tomu, komu přiděleny být mají.
Na zhruba polovinu zařízení již ministerstvo povolení jejich provozovatelům vydalo, zbytek je dosud ve správním řízení.
Na emisní povolenky ale zatím všechny firmy čekají. Evropská komise totiž musí ještě počty povolenek přidělených vládním rozhodnutím jednotlivým firmám schválit. Zároveň musí také povolit registr firemních účtů s povolenkami. V Česku jej bude provozovat firma Operátor trhu s elektřinou (OTE).
Komise sice žádnou lhůtu pro své rozhodnutí nemá, ale Chmelík předpokládá, že se tak stane během několika týdnů - nejspíše v září.
Jakkoli ještě registr povolen není, Chmelík radí, aby firmy s OTE již nyní připravovaly smlouvu o otevření povolenkového účtu, aby se využil čas, který před otevřením registru ještě existuje.
OTE se již žádostmi zabývá a na internetové stránce www.povolenky.cz jsou informace o tom, jak postupovat. Je zde typová smlouva a další dokumenty, které si firmy mohou prostudovat. V každém případě však vedení podniku musí mít ještě předtím v ruce povolení od ministerstva k emisím skleníkových plynů.
Většina firem je s přiděleným množstvím povolenek spokojena - zejména společnosti z chemického průmyslu a rafinérie. Ty ve svých žádostech nárokovaly velké rezervy pro investice do rozšíření výroby v příštích letech.
Naopak několik firem, které do ekologie už hodně investovaly a v odhadu svých potřeb se držely při zemi, pohořelo.
V papírenském průmyslu to nejvíce zasáhlo firmu Huhtamaki Česká republika. Ta vyrábí papírové obaly pro potravinářství a loni utržila 560 miliónů korun. "Nedostali jsme žádné bonusy, přestože chceme rozšířit výrobu o dvě další linky, které plánujeme zprovoznit do dvou let. Ty by přitom měly zvýšit naši produkci o zhruba patnáct procent," říká ředitel Huhtamaki Petr Domin. Podle něj tak na toto navýšení výroby bude muset podnik dokupovat povolenky, což jej může v závislosti na jejich ceně přijít i na několik miliónů korun.
Navíc ústředí tohoto nadnárodního koncernu má za tři měsíce projednávat instalaci dalších pěti linek, každou po 60 miliónech korun. "Může se stát, že tato investice, o kterou stojíme, bude přidělena sesterské společnosti v jiné zemi, která bude mít větší povolenkové rezervy," obává se Domin.
Podnik však teoreticky šanci má. "Může požádat o změnu povolení a pokud splní podmínky, můžeme mu přidělit povolenky z rezervy pro nové zdroje," míní mluvčí ministerstva Šůlová.
Naproti tomu výrobce buničiny Biocel Paskov, který neplánuje posilování výroby, výhrady k rozdělení povolenek nemá. "Povolenky dokupovat nebudeme," tvrdí mluvčí firmy Martina Konečná.
V kovodělném průmyslu se nedostatku povolenek obává zejména strojírenský holding Vítkovice. Ten totiž zdatně zvyšuje produkci. když letos předpokládá oproti roku 2001 zdvojnásobení tržeb na patnáct miliard korun. "Potřebovali bychom povolení zhruba na 350 tisíc tun plynů. Kvůli plošnému krácení v Národním alokačním plánu jsme ale dostali přiděleny povolenky na necelých 280 tisíc tun," informovala mluvčí holdingu Eva Kijonková.
To znamená, že příští rok bude holding muset nakoupit asi 70 tisíc povolenek. "Nepředpokládáme ale, že bychom kvůli tomu výrazně omezili investice do našich stěžejních oborů," dodala Kijonková.
Včera se jedna povolenka, tedy právo vypustit do ovzduší další tunu kysličníku uhličitého, na evropském trhu obchodovala za 21,40 eura.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů