Pátek, 19. dubna 2024

Teplo versus příroda

Teplo versus příroda
Jak zdražuje plyn
leden 2002: 838,74 Kč/MWh
leden 2003: 736,38 Kč/MWh
leden 2004: 796,24 Kč/MWh
leden 2005: 843,08 Kč/MWh
říjen 2005: 1008,96 Kč/MWh
Jak se plyn zaváděl
Dotovaná plynofikace začala v 90. letech. Nyní už Státní fond životního prostředí nové dotace nedává. Plyn se zavedl do téměř pěti tisíc obcí a kotelen.
Fond vynaložil na ochranu ovzduší téměř 17 miliard korun. Díky tomu se do ovzduší vypouští o 630 tisíc tun méně síry, dusíku a dalších škodlivin.
Neúspěchem skončila v 90. letech podpora přímotopů, na jejichž montování vynaložil stát milióny korun. Lidé pak na drahou elektřinu neměli peníze a topení odmítli používat.
Jak se v Česku šetří
Mezinárodní energetická agentura minulý týden publikovala zprávu, v níž hodnotila energetickou politiku České republiky.
Od roku 1990 se snížila energetická náročnost o 17,2 procenta, což je méně než v sousedních zemích. V Polsku klesla energetická náročnost o 39 procent, na Slovensku o 26,9 a v Maďarsku o 23,2 procenta.
Nejvíce energie se spotřebovává ve formě tepla, zhruba 46 procent.
Nejvíce úspor lze dosáhnout ve zpracovatelském průmyslu a v domácnostech.
Jak škodí špinavý vzduch
Malé částice prachu vznikající spalováním benzínu, nafty či uhlí pronikají hluboko do plic a způsobují záněty.
Tyto látky na sebe vážou i další škodliviny, například těžké kovy a karcinogeny
Lidé, kteří se pravidelně a dlouhodobě pohybují ve městě s hustou dopravou - třeba strážníci v Praze - nadýchají dvakrát více hlavních škodlivin než lidé, kteří pracují v kanceláři. Tito lidé mají navíc větší počet chromozómových poruch, hůře obnovují poškozené DNA a jsou náchylnější k onemocnění rakovinou.
Pokud těhotná žena žije především v prvním měsíci těhotenství v prostředí s vyššími koncentracemi polycyklických aromatických uhlovodíků, je velmi pravděpodobné, že se jí narodí dítě s nižší váhou.
Děti bývají častěji nemocné a mohou mít vážné zdravotní potíže v dospělosti, jsou náchylnější k vysokému krevnímu tlaku, respiračním a kardiovaskulárním nemocem.
Špinavý vzduch má vliv také na množství a kvalitu spermií, muži mohou být i neplodní.
Člověk žijící v oblasti se špinavým ovzduším může rizika snižovat, když bude jíst ovoce a zeleninu. Osoby se zvýšenou hladinou vitamínu C mají méně poruch chromozomů a menší poškození DNA.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů