Sobota, 20. dubna 2024

Bezpečnost na silnicích a boj proti znečišťování ovzduší – témata o kterých se mluví

Bezpečnost na silnicích a boj proti znečišťování ovzduší – témata o kterých se mluví

V době, kdy probíhaly celoevropské kampaně, se v České republice konaly tři konference, úzce související s problematikou udržitelné dopravy. Jejich tématem bylo zvýšení bezpečnosti silničního provozu a využití obnovitelných zdrojů v dopravě, resp. ochrana klimatu ve městech.

8. Mezinárodní konference a výstava Doprava a technologie k udržitelnému rozvoji proběhla ve dnech 14.–16. září v Karlových Varech. Konference byla věnována především použití obnovitelných zdrojů a alternativních paliv v dopravě. Přednášející seznámili účastníky rovněž s chystanými vládními opatřeními a politikou EU v této oblasti, s nejnovějšími poznatky z oblasti alternativních pohonů, jako jsou např. elektrické a hybridní pohony či vodíkové palivové články. Konferenci provázela výstava o moderních ekologických technologiích.

Za účasti řady odborníků z Velké Británie a České republiky se v Senátu Parlamentu ČR konala 21. září tohoto roku mezinárodní konference s názvem Město bez emisí, kterou pořádala Britská rada v ČR. Hlavním programem konference byly klimatické změny a jejich prevence. V rámci odpoledního bloku vystoupila se svým příspěvkem, jenž se zaměřil na úlohu regionů v boji proti změnám klimatu, také zástupkyně Zdravého kraje Vysočina náměstkyně hejtmana a místopředsedkyně NSZM Ing.Marie Černá. Pražská konference byla součástí celosvětové kampaně Britské rady s názvem Zero Carbon City, tedy česky právě Město bez emisí, která si klade za cíl zvýšit obecné povědomí o klimatických změnách a zahájit společenskou diskusi na toto téma.

Pod záštitou ministra dopravy Ing. Milana Šimonovského se na půdě Ministerstva dopravy ČR uskutečnil 13. září seminář Národní sítě Zdravých měst „Bezpečná doprava ve městě“. Setkání, otevřené všem zájemcům z řad NSZM i mimo ně, se zaměřilo na aktuální problematiku bezpečnosti dopravy ve městech. Odborníci z oblasti dopravy a oborů souvisejících se zabývali kromě tématu bezpečnosti silničního provozu také problematikou zklidňování dopravy v centrech měst a příklady kampaní z oblasti prevence úrazů v dopravě. Semináře se zúčastnilo celkem 48 účastníků z měst, obcí a regionů, kteří si mohli vyslechnout příspěvky od 11 přednášejících a setkal se s velmi kladným ohlasem. Více informací a fotografií naleznete na: http://www.nszm.cz/md.

Autor: NSZM ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů