Pátek, 29. března 2024

Česká republika spustila rejstřík povolenek na emise CO2

Česká republika je třináctou zemí Evropské unie, která uvedla do komerčního provozu rejstřík povolenek na emise skleníkových plynů.
Česká republika spustila rejstřík povolenek na emise CO2

Spuštěn byl dnes na adrese www.povolenky.cz. Umožňuje společnostem, zapojeným do systému obchodování, disponovat s povolenkami, které jim přidělila vláda Národním alokačním plánem.

 

„Na to, že český alokační plán byl Evropskou komisí schválen jako dvacátý třetí v pořadí, jde o velmi solidní výsledek,“ konstatuje ministr životního prostředí Libor Ambrozek. „Díky výraznému finiši se podařilo předstihnout řadu států, jejichž alokační plány byly schváleny dříve než ten náš. Poděkování patří všem zúčastněným a to nejen na straně MŽP a Operátora trhu s elektřinou [1], ale i kolegům z Evropské komise, kteří flexibilně řešili technické záležitosti,“ doplňuje  Tomáš Chmelík, ředitel odboru změny klimatu MŽP.

 

Spuštění rejstříku předcházela jednání s Evropskou komisí, která si ověřovala, zda je rozhodnutí o rozdělení povolenek mezi provozovatele zařízení v souladu s jejím rozhodnutím o celkové výši povolenek. Ukázalo se, že kvůli vstupu a výstupu zařízení ze systému musí být český alokační plán zkrácen o celkově 154 837 povolenek – tedy o ty povolenky, které měly být přiděleny zařízením, která byla mezitím ze systému vyřazena. O toto množství byla nakonec snížena rezerva pro nová zařízení, takže nebylo třeba měnit příděly povolenek firem, které v červenci schválila vláda. Ta zařízení, která se nyní objeví a v alokačním plánu dosud zahrnuta nebyla (tzv. „zapomenutá“), budou moci být alokována nad rámec celkového množství bez toho, aby se čerpalo právě z rezervy pro nová zařízení. „Pro obě strany jde o férový kompromis, klíčové bylo to, abychom se konsensu dobrali rychle a spuštění rejstříku tak nezdržovali“, uvedl Chmelík.

 

Pro otevření účtu v rejstříku je nutnou podmínkou platné povolení k vypouštění emisí skleníkových plynů. V  první vlně je možno účty otevřít pouze těm, kteří již mají povolení vydáno. Firmy musí zároveň s provozovatelem rejstříku uzavřít příslušný smluvní vztah, po vydání povolení je tedy důležité Operátora trhu s elektřinou ihned kontaktovat.

 

Zařízení, která obdrží povolení po uvedení rejstříku do provozu, budou do rejstříku po odsouhlasení ze strany Evropské komise doplněna později.

 

Poznámky:

[1] Operátor trhu s elektřinou je ze zákona č. 695/2004 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, provozovatelem rejstříku (registru) povolenek. Používá francouzský systém Seringas, vyvinutý speciálně pro tyto účely.

 

Kontakt: Tomáš Chmelík, ředitel odboru změny klimatu MŽP,  tel.: 606 666 146

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů