Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Liberci budou měřit čistotu zdejšího ovzduší

V Liberci budou měřit čistotu zdejšího ovzduší

Liberec - Již brzy se obyvatelé nejvíce dopravou zatížených částí Liberce dozvědí, jak moc je znečištěné ovzduší, kde žijí. Krajská hygienická stanice Libereckého kraje totiž na příští týden plánuje rozsáhlé měření znečištění ovzduší.

"Měření kvality ovzduší proběhne ve městě na pěti místech. Šaldovo náměstí, křižovatka ulic Letné a Balbínovy, sídliště Kunratická, Lesní ulice a sídliště Rochlice," prozradila tisková mluvčí Krajské hygienické stanice Zuzana Balašová. Stanoviště byla vybrána tak, aby výsledky odpovídaly i podobným místům v Liberci. Získají se tak informace o lokalitách, kde dosud měření ovzduší stacionárními stanicemi nemohlo být kvůli členitosti terénu provedeno.

Experti, kteří měření provedou, budou posuzovat hlavně vliv vysoké dopravy, malých a středních zdrojů emisí a existenci spalovny odpadů, kteří dohromady nejvíce znečišťují ovzduší v Liberci. "Cílem je získaná data o znečištění přenést do geografických vrstev, které budou sloužit jako podklad pro územní plánování a další strategické dokumenty v rámci snižování znečištění. Chceme stanovit zdravotní riziko, které pro obyvatele těchto lokalit špatné ovzduší představuje," dodala Balašová.

Naměřená data poslouží jako pomůcka k určení reprezentativnosti imisních dat získaných ze stacionární stanice Českého hydrometeorologického ústavu z parkoviště vedle Krajského úřadu.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů