Úterý, 23. dubna 2024

V Liberci změří čistotu ovzduší

V Liberci změří čistotu ovzduší

Liberec - Množství znečištění ovzduší v těchto dnech měří Státní zdravotní ústav v Praze ve spolupráci s libereckými orgány. Pět míst města pod Ještědem se na dva dny stane pracovním prostorem pro jednotku expertů na znečištění ovzduší.

"Vybrali jsme si specifické lokality a typické oblasti v Liberci, aby výsledky měření byly porovnatelné s jinými částmi města," uvedl Bohumil Kotlík, vedoucí referenční laboratoře pro venkovní ovzduší Státního zdravotního ústavu v Praze, který měření včera prováděl na křižovatce Šaldova náměstí.

Zvoleny byly reprezentativní oblasti - vilová oblast v Lesní ulici, sídliště Kunratická, křižovatka ulic Letné a Balbínovy, sídliště Rochlice a Šaldovo náměstí. Zde tým odborníků změří koncentrace SO2, NOx, ozonu, oxidu uhelnatého, uhlovodíků a prachu.

"Výsledky měření mohou posloužit jako podklad pro další plánování, nebo například pro změny v dopravě a infrastruktuře. Teď je hlavní, aby se na ta čísla podíval někdo osvícený a vyvodil z toho důsledky," poznamenal Bohumil Kotlík.

Liberec je město silně postižené dopravou a výsledky měření mohou pomoci při určování zdravotního rizika obyvatelstva, které je znečištění vystaveno.

"Jen aby to k něčemu bylo. Je sice pěkné, že budeme znát, jak moc je zamořeno ovzduší, kde žijeme, ale mnohem důležitější je, aby s tím pak někdo něco udělal, jinak to nemá vůbec cenu měřit," okomentovala snahu odborníků liberecká důchodkyně Marie Pažoutová.

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů