Pátek, 19. dubna 2024

Mlhy nepřinášejí smog. Zatím

Mlhy nepřinášejí smog. Zatím
Mostecko - Podzimní mlhy zaplavily mosteckou kotlinu. Před šestnácti lety by se lidé dusili, nosili by respirátory jako zpěvák Michael Jackson, děti by marodily a důchodci nevycházeli ven. Pokud budou podniky nadále omezovat investice do energeticky méně náročných výrob a bude přibývat splodin z aut, může se také Mostecko vrátit hluboko do smogové minulosti.
Mlha při teplotní inverzi ještě neznamená smog, upozorňují odborníci. "Inverzeje, ale žádné limity škodlivin v ovzduší nebyly překročeny," sdělila před víkendem Deníku Mostecka Hana Tůmová, dispečerka Ekologického centra v Mostě. Lidé už do centru volají, zda mohou venku dýchat bez zdravotního rizika.
Průmysl sice nechrlí do vzduchu tolik nebezpečných látek jako před rokem 1989, ale podle zprávy Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoje (OECD) začaly investice do ekologie v ČR pokulhávat za ostatními zeměmi.
Zastavil se pokles emisí těžkých kovů. České továrny stále neúměrně zatěžují ovzduší oxidem siřičitým a ČR vede mezi třicítkou zemí v produkci oxidu uhličitého. "Zavázali jsme se EU, že do počátku roku 2008 zavedeme ekologické daně na uhlí a elektřinu," řekl ČTK v reakci na zprávu OECD mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.
Nebezpečný smog se Mostecku už dlouho vyhýbá.
Smogová situace tu byla hlášena naposledy v roce 1997. V obchodech je přesto k dostání bylinný čaj Anti - smog. Výrobce ho doporučuje lidem ohroženým smogem, třeba dopravním policistům, řidičům a cestářům. Toxický smog, takzvaný "losangeleský", vzniká v bezmlžném létě z výfukových plynů aut.
Zdá se, že i letošní podzim nebude nadměrně škodlivý. "Zatím to vypadá dobře. Jsou dobré rozptylové podmínky," uvedla Tůmová. Kdo má obavy jít za inverze ven, měl by se informovat na aktuální stav škodlivin na bezplatné Zelené lince Ekologického centra 800 195 342. Zprávy sms o aktuálním stavu ovzduší si zdarma nechává posílat 494 uživatelů mobilních telefonů, například mateřské školy.

Smog: Nepřítel měst
* smog je obvykle mlha znečištěná kouřem z komínů a výfuků aut
* vzniká při bezvětří, často při neškodné teplotní inverzi, kdy je v údolí chladno a na horách teplo
* smog v Londýně usmrtil v letech 1940 až 1950 stovky lidí
* protesty proti smogu na Mostecku pomohly v roce 1989 svrhnout komunistický režim v ČR
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů