Úterý, 23. dubna 2024

Škodlivé emise rostou, planeta je ohrožena

Škodlivé emise rostou, planeta je ohrožena
 Zvláštní agentura OSN pro  ochranu  atmosféry přišla s varující zprávou:  emise  takzvaných skleníkových  plynů  , hlavních viníků  globálního   oteplování  planety, dramaticky porostou. A to ve chvíli, kdy se většina vyspělých států světa zavazuje k tomu, že jejich produkci omezí.
Kjótský protokol, nejvýznamnější z aktivit pokoušejících se něco udělat se zmíněnými emisemi, platí devět měsíců. Počítá s tím, že oxidu uhličitého v roce 2012 bude v  ovzduší  o 5,2 procenta méně než v roce 1990. Realita však vypadá přesně opačně.
Průmyslové země vypustí už kolem roku 2010 do  ovzduší  o 11 procent tohoto  škodlivého   plynu  víc než v roce 1990. O dva roky později, tedy v době, kdy má vypršet platnost Kjótského protokolu, se bude do  ovzduší  vypouštět bezmála o pětinu oxidu uhličitého víc.

Noví i staronoví viníci
Odborníci agentury Organizace spojených národů pro  ochranu  atmosféry do svých výpočtů zahrnuli všechny největší  znečišťovatele  - tedy nejen ty, kteří uznávají Kjótský protokol. Za prudký nárůst emisí přitom nemohou jen Spojené státy, které protokol neratifikovaly. Nesou sice odpovědnost za pětinu objemu  emisí  skleníkových  plynů  , avšak větší hrozbu představují rozvíjející se ekonomiky. Nejvíc Čína, ale i další.
Nepomůže proto ani další fakt uváděný agenturou. Velká skupina zemí s relativně rozvinutou ekonomikou snížila  emise   plynů  o téměř šest procent. To však jen díky tomu, že se v bývalých socialistických zemích zhroutila značná část těžkého průmyslu. Zavíraly se konkurenceneschopné, přitom energeticky náročné provozy. "Důvod k velké radosti to není. Nedosáhlo se toho přechodem na úsporné technologie, prostě se zavíralo, což si vynutily jiné příčiny, nikoli potřeba  ochrany   klimatu  ," shrnul spoluautor zprávy a šéf sekretariátu agentury OSN Richard Kinley.
Jeho tvrzení dokládá i další nové zjištění expertů. Od roku 2003 objem emisí opět stoupá i v transformujících se ekonomikách.
Nové varující údaje přicházejí zhruba týden před začátkem bilanční konference v Montrealu, která zhodnotí plnění Kjótského protokolu. Především jsou však špatnou zprávou pro celou Zemi.

Hurikány, záplavy, tající led
To, že oteplování planety souvisí s takzvaným skleníkovým efektem, na jehož vzniku má hlavní podíl právě oxid uhličitý, považuje za prokázané stále více odborníků, nejen těch, kteří pracují pro OSN.
"Přestaňme se hádat, co je čeho příčinou, a zkusme to, co je v našich silách. Prostě hledejme cesty, jak omezit  emise   škodlivin  ," řekl Klaus Töpfer, který je při Organizaci spojených národů odpovědný za ochranu  životního   prostředí  .
"Těžko můžeme chtít pro rozvojových zemích, aby snižovaly  emise  skleníkových  plynů  a investovaly do drahých náhradních technologií, když se této povinnosti vyhýbají průmyslové státy," doplnil Töpfer.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů