Čtvrtek, 28. března 2024

Finančníci brojí proti emisím

Finančníci brojí proti emisím
 Stále více bank a investičních fondů v současné době nasedá na "  ekologický  vlak". V rámci toho se pak rozhodují, do jakých firem budou směřovat peníze a doporučovat jejich tituly ke koupi. Vycházejí tím vstříc požadavkům doby a získávají pověst zodpovědných investorů. A jaksi mimochodem - dělají i kus dobré práce.
Tito velcí investoři nutí své klienty, kterými jsou vesměs velké firmy, k šetrnému zacházení se  životním   prostředím  . A to je záslužné i přesto, že to nedělají nezištně.
Ne tak úplně z ničeho nic se začínají k řadě názvů jinak renomovaných koncernů připojovat adjektiva jako "špatný" či dokonce "ošklivý" (ugly). Tyto přívlastky jim přiděluje 155 velkých investičních bank a fondů sdružených v neformální organizaci Carbon Disclosure Project (CDP). Toto sdružení dohromady spravuje majetek v úhrnné hodnotě jednadvaceti biliónů dolarů. Jeho členové obsluhují také pět set největších světových firem kotovaných na burzách.

Informace o rizicích
Iniciativa CDP od svých klientů žádá nejen obvyklé bilanční zprávy, ale také informace o tom, s jakými riziky pro  životní   prostředí  je spojena jejich činnost. Ptají se důsledně, kolik emisí firmy vypouštějí do  ovzduší  , jak podporují iniciativy pro udržitelný rozvoj či vývoj šetrných technologií.
CDP především zajímá, jaké strategie společnosti přijaly v boji proti zvyšování  emisí  skleníkových  plynů  . Tyto údaje pak banky a fondy zohledňují při plánování svých investičních strategií a doporučení. Poté se rozhodují, které tituly budou kupovat a které nechají "ležet" nebo se jich zbaví.
Jak to funguje? Všech Top 500 firem dle žebříčku listu Financial Times každoročně obdrží dotazník. Ten slouží ke zjišťování jejich přístupů k  ochraně   životního   prostředí  . Firmy, které anketu ignorují, nebo ji dokonce přímo odmítnou, se dostávají na seznam "škaredých". CDP nejenže zveřejní, o jaké firmy jde, ale uvede i podíly vloženého kapitálu. A to už je hrozba - mohou svůj kapitál stáhnout.

Seznam vzorných firem
Sdružení CDP vede listinu vzorných, které se říká Climate Leadership Index. Na ní jsou zveřejněny společnosti, které se chovají zvláště zodpovědně a mají účinné strategie  ochrany   klimatu  nebo podporují iniciativy v tomto směru. V nejnovějším vydání listiny vzorných jsou jména firem jako BMW, DaimlerChrysler, BASF, Siemens, Allianz či Deutsche Telekom.

Chvála za  ekologii 
CDP vyzdvihuje některé firmy až na samý vrchol zodpovědného chování. Například automobilku Toyota chválí za vývoj automobilů s hybridním pohonem. Těch už se prodalo na 320 tisíc kusů. Uznání získal také technologický koncern General Electric za vývoj obnovitelných zdrojů energie. Ale také Dow Chemical. Mezi oceněnými figurují také banky, například ABN Amro, HSBC, Münchener Rück či Hypo-Vereinsbank.
V případě bank či pojišťoven jde o chválu za podporu  ekologických  projektů.
Tlak investorů účinkuje. Před třemi lety, kdy iniciativa vznikala, vyplnila dotazník jen necelá polovina z oslovených firem. Letos ho vrátily již tři čtvrtiny obeslaných firem. "Nedostatkem ale je, že řada světově uznávaných firem nemá účinné strategie podpory  ochrany   klimatu  ," stěžuje si vedoucí projektu Paul Simson.
"Posuzování  ekologických  rizik musí být součástí komplexní analýzy investorů," soudí Joachim Faber, člen vedení pojišťovny Allianz. "Zatím tomu tak není," potvrzuje Matthias Kropp z World Wide Fund for Nature. Rizika pro pozemské klima rozhodně patří do investiční analýzy, protože upřesňují pohled na celková rizika," dodal Kropp pro list Frankfurter Rundschau.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů