Pátek, 19. dubna 2024

Prach na okně přežijeme, hlavně že je práce

Prach na okně přežijeme, hlavně že je práce
Na jedné straně silnice vysoké hromady mouru, na druhé zaprášené stroje na zpracování hnědého uhlí z blízkého povrchového dolu.
A mezi tím cedule Ledvice.
"Pojďte se podívat," ukazuje na okno svého domku Václav Bauer, který bydlí jen kousek od cedule s názvem vsi. Přejede rukou po parapetu a ukáže černé prsty. "Když si soused umyje auto, za chvíli ho má zase špinavé," dodává.
Prach je v Ledvicích všudypřítomný. Na oknech, na zaparkovaných autech, na ulicích. Stačí, aby trochu zafoukal vítr, a na obec se sype "černý sníh" z úpravny uhlí, ze skládky mouru i z dolu.
"Někdy mají lidé na obličeji krupičky sazí," říká prodavačka v ledvickém obchodě Petra Reiserová.
Obyvatelé Ledvic ovšem nemají moc šancí, že se "prachová situace" v dohledné době výrazně zlepší. Elektrárenská společnost ČEZ chce kousek odtud stavět novou uhelnou elektrárnu a plánuje i rozšíření povrchového dolu, který mu vláda nedávno prodala..
Většina lidí se proti dolům a elektrárně nebouří: šachta a elektrárna jim dávají práci. "Jsme jen trochu víc zaprášení," konstatuje pouze ledvický starosta Josef Šichtař, rovněž zaměstnanec dolů.

Jako na konci světa
Na ceduli s názvem obce by se hodilo ještě jedno oznámení: "Konec světa". V Ledvicích končí silnice, dál už se nedá jet. Okolo jsou jen nekonečné dálky hnědouhelného dolu, respektive rekultivovaného území, které se postupně vzpamatovává z povrchové těžby.
"Dříve jsme byli obklopeni šachtami mnohem víc, teď už je to poměrně pěkné," říká starosta Šichtař. Kdysi v Ledvicích žilo na čtyři a půl tisíce lidí. Poté, co většina obce padla kvůli "hnědému zlatu", zbyla necelá desetina obyvatel.
A uhlí se těží dál. Vykutaná surovina putuje do zmiňované úpravny uhlí, kterou od domů odděluje dřevěná protihluková stěna. "Ale svůj účel nesplňuje, asi byla špatně vyprojektovaná," říká starosta. A dlouholetý obyvatel Bauer dodává: "Hluk a prach je tady to nejhorší."
Kolem jeho domu se právě sune oranžový čisticí vůz, který třikrát týdně projede obcí a zamete všechny ulice.
Platí ho doly. Z jejich peněz hradí radnice také postupnou výměnu oken, aby všudypřítomný prach nepronikal do rodinných domů.
Z úpravny uhlí se po pásu odváží většina uhlí do ledvické elektrárny, jejíž dva vysoké komíny vystupují z mlhy, která přikryla obec i její okolí. Majitel elektrárny - společnost ČEZ - plánuje, že po roce 2010 nahradí tamní zastaralé, až čtyřicet let staré bloky novou elektrárnou. A aby pro ní měl dost uhlí až do poloviny století, chtěl by prolomit limity těžby přijaté za Pithartovy vlády v roce 1991.
Úpravna uhlí, která tak znepříjemňuje život lidí v obci, by tak fungovala další desítky let. "Severní Čechy jsou odepsané, i s lidmi," říká rezignovaně ledvický domkář Bauer, který má mezi místními lidmi pověst neustálého remcala.
A Ivan Dejmal, někdejší ministr životního prostředí Pithartovy vlády, dokonce tvrdí, že ČEZ neplní svůj slib z počátku devadesátých let, že jaderná elektrárna Temelín pomůže severním Čechám.
"Je tu naopak snaha o prolomení těžebních limitů," říká Dejmal.
ČEZ to odmítá. "Všechny naše uhelné elektrárny po roce 2010 dožijí. Pokud bychom nic neudělali, už v roce 2015 by se začaly rozšiřovat nůžky mezi výrobou a spotřebou, takže by se elektřina musela dovážet," tvrdí mluvčí elektrárenské společnosti Ladislav Kříž.

Zkuste si tady najít práci
Ledvický starosta Šichtař se na plány na stavbu nové elektrárny dívá pragmaticky.
"Pro nás je elektrárna zdrojem zaměstnanosti," říká. "Teď máme asi čtyřicet lidí bez práce, ale bez elektrárny by jich bylo podstatně víc. Zkuste si tady po čtyřicítce najít práci," říká Šichtař.
Dodává, že v obci jsou i lidé, kteří by nejradši zavřeli šachtu i elektrárnu. "Ale když se jich zeptáte, co dál, odpoví, že je to nezajímá," říká starosta.
Ledvická elektrárna teď plánuje informační kampaň, v níž chce vysvětlovat úmysl postavit nový zdroj elektřiny. Zavítá i do obce Ledvice, s níž má velmi dobré vztahy: letos ČEZ koupil tamní mateřské školce počítač, nábytek a hry za padesát tisíc, fotbalový klub dostal dokonce osmdesát tisíc.
Jedním z argumentů informační kampaně bude i to, že nová elektrárna bude vypouštět mnohem méně síry a dusíku než ta stará.
S výraznějším odporem od místních obyvatel se elektrárna nejspíš nesetká. Už teď proti ní není takřka žádná opozice.
"Čas od času se dostáváme do střetu pouze s jednotlivými občany," dodává ředitel elektrárny Josef Kašparů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů