Čtvrtek, 28. března 2024

USA ustoupily. Budou jednat o změně klimatu

USA ustoupily. Budou jednat o změně klimatu
Až se zástupci většiny zemí světa znovu sejdou na konferenci s cílem prodiskutovat další kroky směřující k zastavení změn klimatu, bude u toho i delegace Spojených států.
Rozhodl o tom v sobotu skončený summit OSN o globálním oteplování, kde zástupci USA částečně ustoupili nátlaku mnoha zemí a souhlasili s americkou účastí na dalších jednáních. Přestože Washington nadále nesouhlasí s Kjótským protokolem o snižování emisí skleníkových plynů, poprvé se výraznějším způsobem zapojí do rozhovorů o změnách klimatu.
Ještě v pátek večer přitom hrozil summitu krach, protože Američané opustili jednací místnost a hrozili odjezdem domů. Nelíbilo se jim, že navržený závěrečný dokument se zmiňuje o spolupráci v rámci Kjótského protokolu.
Zástupci Evropské unie a Kanady text přepracovali do obecnější roviny. V dokumentu se tak neuvádí, že další rozhovory musí nutně vést k závazkům vyplývajícím z protokolu.
"Tento návrh ponechává prostor pro různé přístupy a různá řešení," řekl novinářům šéf amerických vyjednávačů Harlan Watson.
Dokument přijatý na montrealské konferenci předpokládá, že nejpozději do konce roku 2007 budou uspořádány čtyři diskusní panely k tématu oteplování planety.
Většina ministrů životního prostředí nebo jejich náměstků se ale na summitu 159 zemí shodla, že platnost Kjótského protokolu by měla být prodloužena a že je třeba vymyslet jasnou strategii na období po roce 2012, kdy platnost Kjóta vyprší.
Cílem protokolu, který vstoupil v platnost 16. února 2005, je snížit v letech 2008 až 2012 celkové světové emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů o 5,2 procenta v porovnání s rokem 1990.
Spojené státy protokol spolu s Austrálií nepodepsaly. Zdůvodňují to tím, že by to poškodilo jejich hospodářství a že neexistují jednoznačné důkazy o lidském podílu na oteplování.
Současná americká vláda sází namísto snižování emisí skleníkových plynů spíše na investice do nových, "čistších" technologií. Například na využití vodíku. George Bush slíbil uvolňovat ročně pět miliard dolarů na výzkum, související s možnou hrozbou oteplování.

Clinton zaútočil na Bushe
Postoj Bushovy administrativy podrobil v Montrealu ostré kritice bývalý prezident USA Bill Clinton. V projevu uvedl, že rozsah změn klimatu už není možné ignorovat. Podle něj by jim měl Washington čelit preventivně stejně, tak jako to činí v případě terorismu.
"Je nezodpovědné zahrávat si s budoucností našich dětí. Víme, co se s klimatem děje. Víme, co se stane, když budeme pokračovat s vypouštěním plynů do atmosféry současným tempem. Zásadními opatřeními na podporu rozvoje úsporných energetických technologií bychom mohli nejen splnit, ale i překročit cíle stanovené kjótskou konferencí a přitom posílit, nikoli oslabit naši ekonomiku," řekl Clinton a sklidil velký aplaus.

2005: prý nejhorší rok
Organizace sledující změny klimatu s názvem World Wildlife Fund (WWF) zveřejnila u příležitosti montrealského summitu svoji zprávu, která hodnotí končící rok 2005 jako nejhorší, co se týká tání ledovců, sucha, oteplení moří a síly i počtu hurikánů. WWF patří mezi stoupence teorie o podílu skleníkových plynů na oteplování a zprávu podává jako důkaz pro svá tvrzení. "Byl to rok rekordů: šestadvaceti tropických bouří, čtrnácti hurikánů. Zvýšená teplota moře v Karibiku vedla k poničení korálů, amazonská oblast zaznamenala nejvyšší sucho za desítky let, arktický ledovec roztál více než v minulých letech," citovala ze zprávy agentura AP.
WWF uvádí, že ve svých výpočtech vycházela i z informací amerických státních institucí a také Světové meteorologické organizace.
"Děje se to, na co mnozí klimatologové upozorňovali už dříve. Je nepravděpodobné, že by všechny tyto jevy probíhaly současně jen jaksi náhodou," řekl deníku Star bývalý šéf kanadského meteorologického ústavu Gordon McBean.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů