Pátek, 29. března 2024

Podniky vydělávají na "čistém vzduchu"

Podniky vydělávají na "čistém vzduchu"
Obchod s "čistým vzduchem", který letos nastartovala Evropská unie, aby jí pomohl splnit Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů, začíná českým podnikům přinášet nemalé zisky.
Desítky firem si tak na konci roku vylepší své hospodaření o peníze, s nimiž mnohé z nich původně ani nepočítaly.
Ačkoli drtivá většina podniků zatím nechce sdělit podrobné údaje o svém dosavadním obchodování s emisními povolenkami, podle Martina Cmírala z poradenské firmy Vertis Environmental Finance (která se specializuje na obchodování se skleníkovými emisemi) by se letošní hrubý zisk českých podniků mohl přiblížit až ke stu miliónů eur. Je to díky tomu, že se ministerstvům průmyslu a životního prostředí podařilo vymoci u Evropské komise pro české společnosti více povolenek, než kolik emisí nakonec podniky vypustí.
"Většina českých firem dostala přiděleno více povolenek, než skutečně potřebuje, a obchodování pro ně znamená přísun prostředků," potvrzuje Pavel Vraštil ze společnosti APT Business Group, která s povolenkami obchoduje.
Do obchodů se zatím zapojily desítky českých firem, například ČEZ, chemičky koncernu Unipetrol či teplárenské společnosti.
"S výsledky jsme spokojeni," říká například mluvčí Pražské teplárenské Šárka Drobná. Více podrobností ale sdělit odmítá. Podobně nekonkrétní jsou i další firmy. Vladimír Novotný, specialista společnosti Unipetrol pro životní prostředí, například uvedl, že firma nebude výsledky obchodování s povolenkami průběžně sdělovat a konkrétní údaje zveřejní až ve výroční zprávě.

Vydělali jsme 60 miliónů
Jednou z mála firem, která je ochotna o povolenkách mluvit, je Plzeňská teplárenská.
"Prodali jsme povolenky za asi šedesát miliónů korun," řekl generální ředitel společnosti Tomáš Drápela. Dodal, že je to především díky tomu, že teplárna začala spalovat spolu s uhlím také biomasu, díky čemuž firma začala vypouštět méně skleníkových plynů.
Plzeňská teplárna je typickým příkladem toho, jak by obchodování s povolenkami mělo nutit firmy snižovat emise skleníkových plynů - pokud se podniku podaří ušetřit některé své emise, může je prodat méně úspěšným firmám a vydělat.
V případě Plzeňské teplárenské přitom nejde o nikterak zanedbatelnou částku. Firma plánovala, že její letošní hrubý zisk bude okolo 340 miliónů korun. Díky emisím se jí zvedl na zhruba 400 miliónů.
"Zisk z prodeje emisí jsme neplánovali," potvrzuje ředitel Drápela. Dodal, že firma chce příští rok rozšířit spoluspalování biomasy a prodat další emisní povolenky.

Evropská unie má potíže
Evropská unie, respektive patnáct "starých" členských zemí si od obchodování s povolenkami hodně slibuje. Podle aktuální zprávy o stavu životního prostředí v unii patnáctka evropských zemí (které v roce 1999 podepsaly v Kjótu závazek omezit skleníkové plyny jako "jeden stát") snížila k roku 2003 emise jen o necelá dvě procenta. Unie přitom musí snížit emise mezi lety 2008 až 2012 o osm procent oproti roku 1990.
A právě obchodování má pomoci tento závazek splnit.
"Podstatné je, že povolenka má určitou cenu a nutí podniky co nejvíce ušetřit," říká obchodník s emisemi Cmíral. Pokud podnik vypustí více emisí, než kolik povolenek má z Bruselu přiděleno, musí si je koupit od firmy, která jich má naopak přebytek.. Na počátku roku přitom byla cena jedné povolenky (jedné tuny oxidu uhličitého) okolo pěr eur, v posledních týdnech se obchoduje za cenu asi 21 eur.
Zlaté časy obchodu s emisními povolenkami ovšem pro české podniky nejspíš za pár let skončí. Ministerstva průmyslu a životního prostředí tvrdí, že na příští období už nepůjde v Bruselu obhájit tolik povolenek jako teď.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů