Pátek, 19. dubna 2024

Počasí a Všeobecná zdravotní pojišťovna neexistují!

Počasí a Všeobecná zdravotní pojišťovna neexistují!

Nedávno skončilo v Montrealu důležité světové fórum o globálním oteplování, ve kterém bylo konstatováno, že klimatické změny představují v období po konci studené války největší riziko pro život na zemi. O pár dní později přinesly světové agentury zprávu, že teplá severní větev Golfského proudu zeslábla o jednu třetinu a že to může znamenat jakýsi mírnější "Den poté", tedy náhlé a nebezpečné ochlazení západní a severní Evropy.
Nejvíc se studených zim bojí Britové. Na pobřeží Skotska dokáží přežít i některé palmy, přestože Británie leží ve stejné šířce jako Sibiř. Výkon Golfského proudu na pobřeží Velké Británie odpovídá nějakým třiceti tisícům průměrných elektráren a celkové oteplení způsobené tímto proudem zde dosahuje 5-8°C. Mořské proudy vznikají zhruba řečeno ze tří hlavních příčin - větrem, přílivem a odparem. Vody v severním Atlantiku se odpařuje víc než vody v severním Pacifiku. A protože v moři nemůže vzniknout díra, tak dochází k transportu mořské vody odjinud.
Golfský proud představuje asi tak pětinu globálního teplého proudu, většina jehož vod vzniká v rovníkové oblasti mezi Austrálií a Indií. Odtud proudí kolem mysu Dobré naděje až ke Kubě, kde se teplá mořská řeka rozdvojuje. Tu a tam si způsobí nějaký hurikán, ale pak se u Floridy opět spojí do jednoho velkého teplého proudu, který podél Británie směřuje k pobřeží Norska. Tyto vody jsou nejenom poměrně teplé, ale také husté, protože obsahují hodně solí získaných v tropických šířkách. Jak se proud ochlazuje, tak se stává hustší a hustší, až se najednou na třech místech v okolí Grónska prolomí do okolního moře.
Peter Wadhams z univerzity v Cambridge roky na palubě ponorky Jejího Veličenstva sleduje sestupnou větev oceánského proudění. Ponorka proplouvá obrovskými mořskými "komíny", kudy směrem k oceánskému dnu "padá" hustá, chladná voda. Je to jeden z divů, který drží tento svět klimaticky pohromadě. V uplynulých letech Wadhamsův tým pozoroval kolem 9-12 mořských komínů. Letos narazil jenom na dva a ty byly tak slabé, že studené vody ani nedosáhly dna oceánu.
Znamená to něco jako zácpu na dálnici. Pokud oceán neodtéká spodním chladným proudem, tak svrchním teplým nepřichází žádná voda. Golfský systém ale zná jednu důležitou zkratku. Teplé vody se mohou ještě v subtropech stočit nazpátek k pobřeží západní Afriky a obloukem vrátit nazpět do karibské oblasti. V tomto případě by systém mořských proudů oteploval tropy a nikoliv Skandinávii, což je vlastně skandál. Špatným zprávám ale ještě není konec. Obrovská plocha Arktidy je tvořena mořským ledovcem o průměrné mocnosti kolem 2-4 m. Za posledních dvacet let se tloušťka ledu zmenšila o 46 %. Během dalších deseti let část ledu zmizí a Arktida "zčerná". Bílý povrch ledu, který odráží sluneční záření, může být během polárního léta nahrazen tmavou hladinou oceánu, která teplo přijímá.
Kdyby na to přišlo, tak se většina výsledků dá zpochybnit. Měření bylo příliš málo a zatím moc nerozumíme tomu, jak proudy fungují. Produkce chladných vod sice zeslábla, ale to se stalo už dřív a možná se to pravidelně stává každých 80-100 let. Všude na severní polokouli dochází k posunům ročních období, takže třeba kdyby ponorka přijela o měsíc později, tak by snad bylo všechno v pořádku. Jenže tuto problematiku sleduji skoro dvacet let a zatím se nikdy nestalo, že by špatných zpráv bylo tolik a přicházely z různých částí globálního oceánického tepelného výměníku.
Něco se děje, možná budeme v létě zažívat oteplování a v zimě ochlazování. Nejspíš přichází nějaká nová klimatická doba, která u nás nebude znamenat žádnou katastrofu, jenom nepříjemnosti. Možná, že do budoucnosti cenu ropy a uhlí už nebude určovat žádná válka v Zálivu, ale měnící se klima. A věci mohou dojít tak daleko, že mrznoucí rakouští ekologové budou vždy na podzim vděčni i za ten jihočeský Temelín.
Kolega klimatolog mi povídá: "Ještě nedávno se lidé tak rádi bavili o počasí, a dneska je hrozivých zpráv tolik, že by radši zapomněli, že nějaké počasí vůbec existuje". Odpovídám: "Máš pravdu, ale se světem je to ještě zamotanější. Nejenom, že počasí neexistuje, ale řekl bych, že neexistuje ani Všeobecná zdravotní pojišťovna a že dr. Rath - všimni si, jak dobře vypadá a jak moudře mluví - je herec v nekonečném seriálu reality show druhé generace. Prý se to natáčí někde v Mexiku."

Václav Cílek
Autor je geologem a esejistou

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů