Pátek, 29. března 2024

Počasí vloni kosilo rekordy

Počasí vloni kosilo rekordy
Má-li rok 2005 být v budoucnosti spojován s něčím mimořádným, pak se nabízí počasí. Od doby, kdy ho lidé pravidelně a podrobně sledují, totiž letos překonalo mnohé rekordy. K malé radosti lidí.
Na západní polokouli řádily od poloviny roku téměř nepřetržitě silné hurikány. Za 150 let, co odborníci vedou věrohodné meteorologické záznamy, šlo o nejhorší sezónu. Vědci naměřili šestadvacet tropických bouří, což překonalo rekord jedenadvaceti z roku 1933.
Vytvořilo se třináct hurikánů (dosud nejvíce dvanáct v roce 1969) a z toho tři měly sílu pět, což se ještě v žádném roce nestalo.
Hurikán Vilma, který udeřil v říjnu, byl podle meteorologů vůbec nejsilnější v dosud známé historii.
Rekordům odpovídá i výše škod. Největší světová zajišťovna Munich Re uvádí, že počasí letos na celém světě způsobilo škody přesahující 200 miliard dolarů. To je bezprecedentně vysoká suma, například loni to bylo 145 miliard.
"Je to velká úleva, že letošní mimořádná sezóna už skončila," tvrdí šéf washingtonské Státní agentury pro moře a podnebí (NOAA) Conrad Lauterbacher.
NOAA však zároveň předpovídá, že příští rok a zřejmě ani několik dalších let nebudou o mnoho lepší. Na vině ale podle amerických klimatologů přinejmenším v tomto případě není globální oteplování a skleníkové plyny, ale momentální fáze v dlouhodobém cyklu počasí. Více tropických bouří vzniká v důsledku vyšších teplot vodní hladiny, slabšího nárazového větru a proudění teplých vod od Afriky.
"Neexistuje nic, co by spojovalo skleníkové plyny s větším počtem hurikánů," tvrdí Gerry Bell ze Střediska pro klimatické předpovědi.
Extrémně se však počasí projevovalo i jinde na zeměkouli. Tropická bouře zcela výjimečně dorazila i k evropským břehům, když v říjnu zasáhl hurikán Vince pobřeží Španělska a Portugalska. Na západním pobřeží Indie zaznamenali meteorologové nejsilnější průtrž mračen ve známé historii: rozvodněné řeky a sesuvy půdu usmrtily v červenci a srpnu přes tisíc lidí.
"Ještě před deseti lety by se vám vědci vysmáli, kdybyste jim tvrdili, že hurikán může zasáhnout Španělsko. Nastává éra nových rizik v regionech, kde lidé na podobné katastrofy nejsou připraveni," řekl agentuře Reuters šéf zajišťovny Munich Re Thomas Loster.
Organizace World Wildlife Fund (WWF), sledující stav klimatu, hodnotí končící rok 2005 jako dosud nejhorší i co se týká tání ledovců, sucha a oteplení moří. WWF tvrdí, že amazonská oblast zaznamenala nejvyšší sucho za desítky let, totéž platí pro západní části USA a arktický ledovec taje stále rychlejším tempem.
Větší teplo je či bude tématem i na francouzských sjezdovkách.
"Ve srovnání s rokem 1960 je v zimě v průměru o dva stupně tepleji. Sněhová pokrývka se v následujících letech bude ztenčovat," uvedl pro list Le Figaro Pierre Etchevers, ředitel centra nauk o sněhu při Francouzském hydrometeorologickém ústavu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů