Čtvrtek, 18. dubna 2024

Stav ovzduší v Moravskoslezském kraji se zhoršuje, přibývá smogu

Stav ovzduší v Moravskoslezském kraji se zhoršuje, přibývá smogu
OSTRAVA - V Moravskoslezském kraji, kde se od neděle zhoršuje stav ovzduší, z noci na dnešek přibyla další místa s mnohonásobně vyšší koncentrací polétavého prachu. Kromě Karvinska a Ostravska, tak smog začal trápit také obyvatele Opavska a Novojičínska, řekla mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová.

Zatímco denní limit je 50 mikrogramů na metr krychlový, na některých stanicích dnes tyto hodnoty byly překročeny až dvanáctinásobně, konkrétně to bylo například v Bohumíně či Orlové na Karvinsku. "Ve Věřňovicích brzy ráno vystoupily hodnoty polétavého prachu až na 14násobek limitu," podotkla Swiderová. Vysoké hodnoty ukazují i stanice v Českém Těšíně, Havířově, Karviné, Studénce, Opavě či Ostravě. Během dne, kdy mrazy polevují, se situace zlepšuje, opět zhoršovat se však začíná vždy v noci a nad ránem.

"Smogovou situaci vyvolává kombinace několika skutečností - velký význam má takzvaná inverze. To znamená, že se vymění teplá a studená vrstva vzduchu nad povrchem země, vznikne jakási vzduchová poklička, která zabraňuje proudění vzduchu, a tím odvětrávání znečištění z města nebo údolí," vysvětlil Milan Machač z odboru životního prostředí moravskoslezského krajského úřadu. Dodal, že za normálního stavu proudí teplý vzduch nahoru do chladnějších vrstev, při inverzi je to obráceně. "Jinými slovy na horách je tepleji než v údolích, a to i horských," dodal.

Podle Swiderové stav ovzduší výrazně zhoršuje také topení tuhými palivy, a to zejména černouhelnými kaly a hnědým uhlím. Spalování méně kvalitních paliv však obce a města mohou zakázat vyhláškou. "Zákon ovšem prakticky neumožňuje toto kontrolovat u malých zdrojů znečištění, tedy domácností, protože by to byl zásah do osobní svobody občanů. Je to tedy spíše na jejich zodpovědném přístupu," dodala Swiderová.

Meteorologové neočekávají, že by se během pracovního týdne mohla situace výrazně zlepšit. Nepříznivé rozptylové podmínky mohou způsobit i zdravotní problémy a lidem se může hůře dýchat. Hlavně starší lidé, děti a nemocní by měli omezit svůj pobyt venku, není vhodné venku sportovat a také větrat by se mělo jen krátce a intenzivně. Vhodné je zvýšit také obsah vitamínu C ve stravě.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů