Čtvrtek, 28. března 2024

S prachem se šíří škodlivé chemické látky

S prachem se šíří škodlivé chemické látky
Jan Topinka patří do vědeckého týmu, který v Ústavu experimentální medicíny dlouhodobě zkoumá, jak znečištěné ovzduší škodí lidskému zdraví. Radí, aby se ve dnech, kdy je vzduch silně zamořen drobnými částicemi prachu, chránily především těhotné ženy, zejména ty, které jsou v raném stadiu těhotenství. "Z našich poznatků totiž vyplývá, že vysoké koncentrace škodlivin v ovzduší mohou mít velmi negativní dopad na plod. Například mohou způsobit, že se dítě narodí s nižší váhou," říká vědec.


HN: Proč je prach, a zvláště jeho drobné, pouhým oken neviditelné částice, pro zdraví tak nebezpečný?
Působení prachových částic na člověka je velmi závažné především proto, že tyto částice nesou na svém povrchu celou řadu škodlivých chemických látek, včetně látek s karcinogenními účinky. Nagativní účinky mají i samotné částice. Nebezpečné jsou právě částice menší než 2,5 mikrometru, které snadno pronikají do plic. Větší částice jsou většinou zachyceny v horní části dýchacího traktu před vstupem do plic.


HN: Na Ostravsku překročily koncentrace prachu v ovzduší na některých místech až dvanáctkrát stanovené limity. Jaký bezprostřední dopad na lidské zdraví to může mít?
Dvanáctinásobné překročení je velmi vysoké a může mít závažné důsledky zejména pro lidi trpící kardiovaskulárními chorobami. Lze očekávat i výrazně vyšší výskyt onemocnění dýchacích cest.


HN: Mají se lidé na Ostravsku bát i dlouhodobějších zdravotních potíží? Vždyť to není poprvé, co se v tomto regionu zvýšily koncentrace prachu.
Krátkodobá smogová období, jako je to současné na Ostravsku, jsou nebezpečná zejména kvůli onemocnění dýchacích cest, popřípadě akutním kardiovaskulárním příhodám. Dlouhodobé zdravotní potíže jsou pravděpodobnější, když jsou imisní limity trvale či často výrazně překračovány. Podle ostravských kolegů není výrazné překračování imisních limitů prachových částic na Ostravsku jevem tak častým.


HN: Jaké nové poznatky jste při zkoumání vlivu drobných prachových částic na lidské zdraví zjistili?
Nejnovější výzkumy například ukazují, že lidé, kteří se dlouhodobě pohybují ve znečištěném prostředí, dokážou hůře uzdravit svou DNA, jež byla z různých důvodů poškozena.


HN: Máme se smířit s tím, že zvýšené koncentrace prachu jsou daň lidské civilizaci, anebo existuje nějaká účinná ochrana?
V uplynulém období byla provedena celá řada opatření, by se stav ovzduší zlepšil. Nejen na Ostravsku, kde byl výrazně redukován těžký průmysl a kde byl provoz zbylých podniků za velké peníze upraven tak, aby méně škodil životnímu prostředí. Nejúčinnějším okamžitým opatřením pro každého jedince je pak omezit pobyt ve vnějším znečištěném prostředí. Dá se očekávat, že nynější smogová situace se během několika dnů zlepší. Rozhodně není v těchto dnech zdravá jízda na kole či běhání. Z dlouhodobého hlediska by jistě ke snížení kontaminace ovzduší jemnými částicemi pomohlo, kdyby se vyřešila dopravní situace v ostravském regionu. Urychlená dostavby dálnice D47 k tomu patří.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů