Úterý, 19. března 2024

Austrálie chce ukládat oxid uhličitý pod zem

Austrálie chce ukládat oxid uhličitý pod zem
Je to hýčkané dítě australské vlády. Pokusný projekt na uskladnění oxidu uhličitého v podzemí má dokázat účinnost nových technologií v boji proti klimatickým změnám způsobovaným skleníkovými plyny.
Kabinet o něm informoval v předvečer první schůzky Asijsko-tichomořského partnerství pro čistý rozvoj a klima, která začala včera v Sydney. A nedlouho poté, co meteorologové sdělili, že loňský rok byl v Austrálii nejteplejší od roku 1910, kdy se teploty začaly systematicky zaznamenávat.
Souvislost s globálním oteplováním se v očích veřejnosti vnucuje, a tak roste i tlak na vládu, aby něco proti němu dělala.
"Mohlo by to přinést dlouhodobé řešení problému skleníkových plynů," řekl australský ministr průmyslu Ian Macfarlane o projektu, který se má začít realizovat již letos.
"Zatímco Bobové Brownové (vůdce australské strany Zelených) světa prosazují nové daně, vyšší ceny elektřiny a uzavření našeho sektoru přírodních zdrojů, australský průmysl hledá pozitivní a dlouhodobé technologické řešení výzvy představované skleníkovými plyny," uvedl Macfarlane.
Plán za 23 miliónů dolarů částečně financují společnosti jako Chevron, Xstrata a Rio Tinto. Oxid uhličitý se má nedaleko továrny Chevronu v Otway Ranges na západě Austrálie oddělovat od směsi plynů, několikakilometrovým potrubím se má přepravovat do podzemních prostor, kde bylo dříve naleziště zemního plynu. Podzemní dutiny, ležící dva kilometry pod povrchem Země, mají ročně pojmout kolem 100 tisíc tun oxidu uhličitého. Získávání oxidu uhličitého ze směsi plynů v elektrárně se má simulovat jeho čerpáním z přirozeného zdroje plynů. Uskladněný plyn má monitorovat 40 badatelů.
Podle asijsko-tichomořského partnerství jsou takovéto projekty cestou, jak omezit emise a přitom nebrzdit ekonomický růst, který v mnoha zemích mimo jiné závisí na uhlí.
Uhlí patří k "nejšpinavějším" fosilním palivům, a přesto jeho spotřeba v příštích desetiletích pravděpodobně poroste. Je ho totiž dost a je levné. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) očekává mezi roky 2000 a 2020 třiačtyřicetiprocentní nárůst v jeho celosvětové spotřebě. Pro produkci skleníkových plynů to nevěstí nic dobrého.
Čtyři ze šesti zemí sdružených v asijsko-tichomořském partnerství jsou na uhlí silně závislé a omezovat jeho spotřebu nehodlají. Austrálie vyrábí 77 procent své elektřiny právě spalováním uhlí a vláda si od projektu v Otway Range slibuje, že to tak bude moci být i nadále.
"Tomu se říká pokrok," řekl o nové technologii australský ministr MacFarlane.
Nezávislí odborníci ale nejsou tak nadšení. Australský ústav pro analýzu politiky upozornil na to, že nová technologie není ještě zralá, že je drahá a že poblíž elektráren nejsou vhodná úložiště oxidu uhličitého. Vědci odhadli, že technologie by zdvojnásobila cenu elektřiny.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů