Pátek, 29. března 2024

Ekológovia sa pustili do Busha

Ekológovia sa pustili do Busha

Spojené štáty nie sú na čele boja proti globálnemu otepľovaniu, čo je "nepoctivé" a "sebazničujúce". Zhodli sa na tom exšéfovia americkej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA), ktorí tento úrad viedli za republikánskych prezidentov.

"Potrebujeme vedenie v tejto veci a myslím si, že ho nemáme," povedal Russell Train, ktorý bol šéfom EPA v čase vládnutia republikánskych prezidentov Richarda Nixona a Geralda Forda. "Myslím si, že táto administratíva nie je oddaná boju s globálnym otepľovaním," vyhlásil Bill Ruckelshaus, ktorý bol prvým riaditeľom EPA.

Obaja sa spolu s ďalšími bývalými šéfmi agentúry zúčastnili sympózia k 35. výročiu založeniu EPA. Agentúra je v USA najvyšším federálnym úradom pre životné prostredie.

Podľa Traina nestačí produkciu skleníkových plynov len spomaľovať. "Držať sa vzadu a hovoriť, že sa tým budeme zaoberať niekedy neskôr, je nepoctivé voči ľuďom a sebazničujúce," uviedol.

Všetci bývalí riaditelia EPA i jej terajší šéf, Stephen Johnson, zdvihli ruku, keď sa ich moderátor spýtal, či považujú globálne otepľovanie za skutočný problém. Rovnako reagovali na otázku, či pritom hrá významnú úlohu činnosť človeka.

Johnson povedal, že administratíva George Bushe dala 20 miliárd dolárov na výskum technológií, ktoré pomáhajú bojovať so skleníkovým efektom. Bush čoskoro po svojom príchode do Bieleho domu odmietol Kjótsky protokol o globálnom otepľovaní, ktorý podpísal jeho predchodca Bill Clinton, ale neratifikoval Senát.

Johnson ubezpečoval, že Bush berie globálne otepľovanie vážne, chce však, aby bola súčasne zachovaná konkurencieschopnosť USA.

www.pravda.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů