Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kladno má připraveny programy ke zlepšení kvality ovzduší

Kladno má připraveny programy ke zlepšení kvality ovzduší

KLADNO -- Město Kladno má připraveny programy ke zlepšení kvality ovzduší. Mezi plánovaná opatření například patří zateplení bytů a přechod na biopaliva nebo solární ohřev vody, řekl dnes ČTK kladenský primátor Dan Jiránek. Ve městě také hodlají podpořit přechod veřejné dopravy na jiný druh paliva, například plyn nebo elektriku. Právě neekologické vytápění a dopravní zátěž nejvíce přispívají ke znečištění ovzduší.

V největším středočeském městě, které bylo zařazeno mezi oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší, se plán snižování emisí a imisí znečišťujících látek do ovzduší začne uskutečňovat letos. Náklady na navrhovaná opatření město zatím není schopné vyčíslit. Na vypracování programů získalo Kladno milionovou dotaci od Státního fondu životního prostředí.

Nový rozpočet počítá například s navýšením peněz pro komisi životního prostředí o 300 000 korun. Také podporu z Fondu oprav obytných domů dostanou podle Jiránka přednostně ti, kteří stavebními úpravami přispějí ke zkvalitnění ovzduší. "Znečištění není ani tak problém velkých podniků, které mají určené jeho limity, jako spíše domácností," řekl primátor.

Nejvíce postiženou oblastí v Kladně je lokalita Švermov, kde se vyskytuje poletavý prach o velikosti do deseti mikronů. Ten je ze zdravotního hlediska nebezpečnější než hrubší prach, protože se dostává hluboko do plic. Limit pro průměrnou roční koncentraci poletavého prachu česká norma stanovuje na 60 mikrogramů prachu na metr krychlový. V loňském roce ji ve Švermově překročili ve zhruba 40 případech.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů