Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mnohá města stále trápí prach v ovzduší

Mnohá města stále trápí prach v ovzduší

Ostrava/Přerov/Ústí nad Labem - Nepříznivá smogová situace v moravskoslezském kraji stále pokračuje.

V ovzduší je stále několikanásobně více polétavého prachu, než jsou imisní limity. Podle meteorologů vydrží špatné rozptylové podmínky do konce týdne. Teploty se stále udrží pod nulou a bude foukat jen mírný vítr.

Nejhorší je situace ve Věřňovicích na Karvinsku, kde je limit překročen více něž patnáctkrát.

Stejný problém trápí i obyvatele Přerova. Velmi špatná kvalita ovzduší je podle údajů informační linky na Ústecku, Litoměřicku, v okolí Roudnice nad Labem a na Teplicku.

Špatná kvalita ovzduší od víkendu přetrvává v okolí Tušimic, na Chomutovsku a Mostecku.

"Po noci, kdy přišlo oteplení, se situace zlepšila. Imisní limity jsou ale u polétavého prachu překročeny. U dalších sledovaných látek jsou naopak v pořádku," řekl ČTK pracovník hydrometeorologického ústavu v Ostravě-Porubě.

V moravskoslezském kraji je nyní 250 až 500 mikrogramů na metr krychlový. Denní limit je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový. Ve Věřňovicích se dokonce pohybují okolo 800 mikrogramů na metr krychlový.

Podle čtyřiadvacetihodinového průměru bylo v Přerově dnes naměřeno 280 mikrogramů, v Olomouci to bylo 269 a v Prostějově 172 mikrogramů.

Smog se do moravsloslezského i olomouckého kraje po několikadenní pauze vrátil opět počátkem minulého týdne, a to s příchodem mrazivých dní.

Znečištění se zlepší až s výraznou změnou počasí. Kvůli doznívajícím mrazům a nepříznivým rozptylovým podmínkám budou v kraji stále zvýšené koncentrace prachu i v příštích dnech.

Zhoršení kvality vzduchu souvisí s mrazivým počasím. Situace se podle odborníků výrazně nezlepší ani v následujících dnech. "Situaci by mohlo změnit jedině to, kdyby začal foukat severní vítr, ale pod limit se naměřené hodnoty v nejbližších dnech zřejmě nedostanou," uvedl pracovník Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě. 

Ven by neměli v takovém počasí podle lékařů zbytečně vycházet senioři, děti, astmatici a lidé trpící kardiovaskulárními chorobami. V nutných případech by si měli chránit především dýchací cesty a zrak.

www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů