Pátek, 19. dubna 2024

Evropané se nejvíce bojí znečištěného ovzduší

Evropané se nejvíce bojí znečištěného ovzduší

Nepříznivých dopadů ekologického znečištění se obává plných 61 procent lidí. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Eurobarometer.

Evropané mají největší strach ze znečištění životního prostředí a autonehod. Vyplývá to z průzkumu Eurobarometer, zaměřeného na nejobávanější rizikové faktory pro život. Nepříznivých dopadů ekologického znečištění se obává plných 61 procent lidí a zranění či usmrcení při autonehodě téměř přesná polovina obyvatel Evropské unie. Naopak nejméně lidí (20 procent) se "třese strachy" před teroristickým útokem.

Více než nesmlouvavých teroristů se Evropané obávají například přílišného tloustnutí a otravy jídlem. Průzkum však ukazuje i úroveň obav z celého života. Ve velkých obavách prožívá svoje životy zhruba třetina obyvatel EU, převážně lidí s nižším vzděláním a žen. Naopak neohroženě se nástrahami života protlouká pětina lidí. Důvodem znepokojení je z 85 procent poškození zdravotního stavu.

Odpovědi respondentů se ale výrazně liší podle věku, pohlaví a místa bydliště. Ženy se například obávají podstatně více než muži, zejména v případě nemocí a terorismu. Podobné pocity mají i respondenti starší 55 let. Obyvatelé velkých měst zase mají větší strach než obyvatelé malých sídel.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů