Pátek, 19. dubna 2024

Podle hygieniků azbestová vlákna v ovzduší školy v Havlíčkově Brodě nejsou

Podle hygieniků azbestová vlákna v ovzduší školy v Havlíčkově Brodě nejsou

Podle hygieniků nejsou v ovzduší školních pavilonů základní školy v Konečné ulici v Havlíčkově Brodě přítomna azbestová vlákna, obsažena jsou pouze v materiálu pláště budovy. Díky nátěrům se ale do ovzduší nedostanou. O zvýšené koncentraci azbestových vláken v ovzduší školních pavilonů informovala ve čtvrtek Mladá fronta Dnes.

"Zdraví žáků a učitelů nebylo a není ohroženo," řekl dnes František Jedlička z krajské hygienické stanice v Havlíčkově Brodě.

Podle něj je příčinou mylné informace zřejmě špatná interpretace závěrů hygienického měření zdravotního ústavu z Hradce Králové. "Radnice takou informaci nevypustila," uvedla mluvčí Světlana Pátková.

Areál školy vznikl na přelomu 70. a 80. let minulého století. Stavitelé při budování pavilonů použili materiál ezalit, který je podle současných norem nevyhovující. Podle Jedličky obsahuje karcinogeny první kategorie. Opravy budovy nebo její demolice se proto musejí dělat za přísných bezpečnostních podmínek.

Jeden ze tří pavilonů školy loni v létě poškodila vichřice. Silný vítr strhl střechu, vyrazil okna a část domu zdemoloval. Škody převýšily pět milionů korun. Havlíčkobrodští politici se po několika týdnech debat dohodli na demolici pavilonu. Dohodu v zastupitelstvu ale brzdily mohutné protesty učitelů a rodičů. Pavilon zatím stále stojí. Podle Pátkové by budoucnost školy mohli projednat zastupitelé města 27. března.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů