Středa, 24. dubna 2024

Švýcaři se bojí o své ledovce

Švýcaři se bojí o své ledovce
Globální oteplování je možná to poslední, na co myslí vyznavači extrémního lyžování, kteří se řítí z prudkých svahů ve středisku Verbier ve švýcarských Čtyřech údolích. Eric Balet, jehož společnost v tomto luxusním středisku obhospodařuje lanovky a vleky, se dívá na lyžaře na svazích 3300 metrů vysoké hory a říká, že změny klimatu působí podnikatelům starosti.
Ledovec Tortin, čnící nad Verbierem, kdysi sahal až k dolním stanicím lanovek, ale nyní musí Balet každý podzim za pomoci těžké techniky zaplňovat propasti, které zůstávají po roztáté části ledovce, píše agentura Reuters.
"Ještě před pěti deseti lety jsme nepotřebovali dodávat žádný sníh," povzdechne si Balet, který je generálním ředitelem společnosti Televerbier. Loni se rozhodl zakrýt 2500 metrů čtverečních ledovce tenkým izolačním pláštěm, který má bránit dalšímu pomalému tání.
Tento projekt, na který ho navedli jeho zaměstnanci, když si všimli, že v létě zůstalo pod motorovými saněmi zakrytými plachtou trochu sněhu, ale vyděsil ochranáře. Balet ho považuje za úspěch.
"Každý si myslel, že je to úplně šílené. Ale výsledky jsou naprosto fantastické," raduje se Balet.
Pod syntetickou izolační plachtou, která působila jako slunečník, zůstala ještě v září 2,5 metru vysoká vrstva sněhu. Letos to chce zopakovat, ale plachtou chce zakrýt čtyřikrát větší plochu.
Tak či onak Švýcarsko se musí připravit na velké změny své krajiny. Pokud si globální teploty zachovají dosavadní tempo růstu, potom by podle něj mohly švýcarské ledovce úplně roztát za 400 let. Podle jedné studie z minulého měsíce se loni zmenšilo 84 z 91 švýcarských ledovců.
V lyžařském sektoru pracuje jedna třetina z 300 tisíc zaměstnanců švýcarského turistického průmyslu, tedy osm procent pracovních sil.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů