Sobota, 20. dubna 2024

Méně kouře, miliardy pro firmy

Méně kouře, miliardy pro firmy
Obchod s emisními povolenkami se českým firmám nečekaně vyplácí. Třeba ČEZ si díky nim provozní zisk vylepšil skoro o miliardu, lokální Teplárna Strakonice o víc než deset miliónů korun.
Do konce minulého týdne si všech čtyři sta firem, jichž se povolenky týkají, muselo nechat udělat audit. Ten zjistí, kolik škodlivin firmy vypustily a kolik povolenek jim zbývá.
Přesné výsledky auditu sice ještě nejsou známy, ukazuje se však, že podniky na přebytečných povolenkách vydělají celkem až několik miliard korun. "Pomohla nám dokončená ekologická opatření. Povolenky jsme uspořili, proto jsme je prodali," vysvětluje ředitel strakonické Teplárny Aleš Seitz.
Podle poradenské firmy Vertis Environmental Finance, která se na auditu podílela, by se loňský hrubý zisk z obchodu s povolenkami českých podniků mohl přiblížit až třem miliardám korun.

Jasno bude za měsíc
Systém emisních povolenek má podniky v unii motivovat k tomu, aby omezovaly vypouštění škodlivin. Kdo ovzduší znečišťuje méně, může povolenky prodat, kdo naopak víc, musí je dokoupit. České firmy na léta 2005 až 2007 získaly víc povolenek, než reálně potřebují.
Letos a příští rok se mezi ně rozdělí ročně povolenky na 97,6 miliónu tun kysličníku uhličitého. V minulých letech domácí firmy vypouštěly ročně 90 až 91 miliónů tun.
V přebytečných povolenkách se tak koncentruje obrovské množství peněz. "To českým firmám dává velký obchodovací potenciál," říká Viktor Šaroch z poradenské firmy Det Norske Veritas.
Už počátkem příštího měsíce by mělo být jasno v tom, kolik povolenek čtyři stovky českých firem skutečně potřebují. Brusel 15. května zveřejní, jak na tom jednotlivé země jsou. Firmy, jež investovaly do ekologie, čekají, že na povolenkách budou nejméně ještě dva roky vydělávat.

Hutě se budoucnosti bojí
Velkou neznámou zůstává další vývoj obchodu s povolenkami po roce 2008. Tehdy se totiž plošně sníží povolenky pro všechny české znečišťovatele.
A třeba hutě čekají, že poptávka po jejich produkci poroste a budou muset zvyšovat výrobu.
"Do roku 2007 neočekáváme žádné problémy, ty by ale po roce 2008 mohly nastat, čekáme příznivou situaci na trhu, neplánujeme snížení výroby, menší počet povolenek by pro nás mohl být nepříjemný," říká mluvčí Mittal Steel Jana Dronská.
Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina chce proto navrhnout, aby byla evropská směrnice o obchodování s emisními povolenkami od roku 2008 zrušena. Životnímu prostředí prý nepomáhá, a navíc omezuje hospodářskou soutěž. Podle Peciny je sice nyní pro české firmy obchodování se zplodinami výhodné, protože mají víc povolenek, než skutečně potřebují, ale v dalších letech to může být naopak.
Podle Tomáše Chmelíka z Ministerstva životního prostředí je to ale neopodstatněná obava. "Evropská unie systém připravila tak, aby hospodářskou soutěž nenarušil. České firmy si na něj nemohou stěžovat," míní.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů