Pátek, 29. března 2024

Ceny emisních povolenek EU zaznamenaly strmý pokles

Ceny emisních povolenek EU zaznamenaly strmý pokles

Povolenky s emisemi zažily po nárůstu cen nečekaný pád poté, co Česká republika spolu s Nizozemskem, valonskou částí Belgie, Estonskem a Francií oznámila, že skutečné emise oxidu uhličitého zřejmě budou nižší, než vyžadují limity EU.

Nárůst cen povolenek byl až do minulého týdne tažen vysokými cenami energií a ve středu dosáhl svého maxima ve výši 31 eur na tunu emisí oxidu uhličitého. Za poslední dva dny však cena povolenky poklesla o 30% až na 19 eur za tunu emisí. Důvodem k tak strmému pádu bylo prohlášení několika členských zemí, že znečištění, které velké průmyslové podniky do ovzduší vypouštějí, bylo v loňském roce nižší, než stanovují limity vydané Evropskou unií na základě snah o snižování emisí vyplývajících ze závazků v Kyótském protokolu.

Pokles cen přitom podle informací z dnešních Hospodářských novin odstartoval výrok náměstka ministra životního prostředí Tomáše Novotného, který pro specializovaný portál pointcarbon.com uvedl, že skutečné emise byly vloni o 15% nižší, než stanovené limity pro využití emisních povolenek. Členské státy přitom měly informace o stavu emisí zveřejnit až v polovině května tohoto roku. Informace o nevyčerpání limitů přišly během uplynulých dvou dnů také z Nizozemska, kde byly vloni emise o 8% nižší, Estonska (o 25% nižší emise), z valonské části Belgie (o 15% nižší) a Francie (nižší o 11,6%).

Finanční trhy se obávají toho, že emisní povolenky přidělené na počátku minulého roku členským států byly příliš vysoké a cena tedy půjde ještě níže. Na druhou stranu se očekává, že některé země budou mít s naplněním limitů pro bezplatné emise oxidu uhličitého značné problémy a ceny by proto mohly ještě vzrůst, neboť tyto země budou nuceny k nákupu dodatečných povolenek.

Trh s emisními povolenkami byl otevřen na počátku loňského roku. Jedna emisní povolenka přitom opravňuje jejího držitele k vypuštění 1 tuny oxidu uhličitého do ovzduší. Obchod s povolenkami vytvořila EU jako tržní pobídku pro znečišťující firmy ke snížení jejich emisí na úroveň, která vyplývá ze závazků v Kyótském protokolu. Pokud chce průmyslový podnik vypouštět do ovzduší emise vyšší než jsou stanovené limity, musí si koupit povolenku. Pokud naopak limity nevyčerpá, může své přebytečné povolenky prodat a dojít tak k dalším příjmům.

http://www.euractiv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů