Čtvrtek, 28. března 2024

Američané berou klimatické změny stále vážněji

Američané berou klimatické změny stále vážněji
Stačil výlet na jižní pól a republikánský člen amerického Senátu Bob Inglis změnil názor na globální změny klimatu. V Antarktidě prý viděl důkazy oteplování Země. "Dříve jsem se tomu vysmíval, teď si myslím, že bychom měli být znepokojeni," říká Inglis.
Proměna, kterou prošel Inglis, je příznakem širšího trendu v USA. Stále více politiků a veřejně činných osob se zasazuje za ráznější postup proti emisím skleníkových plynů, které podle většiny odborníků oteplování způsobují.
Názor, že globální oteplování je výsledkem lidské činnosti, také zastává stále více vědců. Tento týden jej podpořila zpráva, kterou si objednala vláda prezidenta George Bushe. Ten teprve loni zdráhavě uznal, že člověk přispívá k oteplování planety - od odporu vůči kjótskému protokolu, který prosazuje závazné limity pro emise skleníkových plynů v rozvinutých zemích, ale neustoupil.
Podle zprávy vypracované federálním Vědeckým programem pro klimatické změny "jsou jasné důkazy", že změny podnebí jsou způsobovány lidskou činností.
Z mnohaletých pozorování dosud vyplývalo, že troposféra, nejnižší vrstva ovzduší, se neohřívá, a to navzdory údajům dokládajícím růst teploty na povrchu Země. "Klimatologičtí skeptici" toho využívali jako důkazu, že Země se vlastně neohřívá. Nová americká zpráva opětovně analyzuje atmosférická data a vyvozuje, že i v troposféře teplota stoupá.
"Změny pozorované v uplynulých 50 letech nelze vysvětlit pouze přírodními procesy či vlivem krátkodobých atmosférických složek (jako jsou aerosoly a troposférický ozón)," praví se ve studii. Vědci, kteří se na jejím vypracování podíleli, současně zdůraznili, že jsou zapotřebí kvalitnější atmosférická data.
Další významný posun v názoru na globální oteplování se projevil v návrhu zprávy Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC). Podle stanice BBC se v něm objevuje formulace, že jen emise skleníkových plynů, jako je oxid uhličitý, mohou vysvětlit nezvyklé výkyvy počasí. Zpráva má být zveřejněna v roce 2007.
"Změny se projevují současně v ledové pokrývce moří, ledovcích, obdobích sucha, povodních, ekosystémech, rostoucí kyselosti oceánů a migraci zvířat," uvádí IPCC. Předpovídá, že do poloviny tohoto století by průměrná teplota na Zemi mohla vzrůst až o 4,5 stupně Celsia nebo možná i více.
"Pokud ve zprávě zůstanou její klíčové body, bude kvůli široké shodě expertů v IPCC pro americkou vládu obtížnější tvrdit, že klimatické změny jsou věcí budoucnosti, kterou vyřeší technický pokrok," uvedla BBC.
V USA diskusi o globálním oteplování ovlivnila i loňská výjimečně ničivá sezóna hurikánů. Stále více odborníků se odvažuje tvrdit, že větší sílu hurikánů lze vysvětlit oteplováním moří.
Názor, že je třeba proti emisím skleníkových plynů postupovat rázněji, než postupuje Bush, zastává řada amerických států. V únoru se v tomto smyslu vyslovilo i 86 evangelických vůdců.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů