Pátek, 19. dubna 2024

Hyundai si vymohl ochrannou zónu

Hyundai si vymohl ochrannou zónu
V patnáctikilometrové zóně od budoucí nošovické automobilky Hyundai nesmí stát žádný podnik, který by znečišťoval vzduch a kazil tím "kvalitu výroby aut". Tak zní jedna z podmínek, na které Česko přistoupilo v striktně formulované smlouvě o osmadvacetimiliardové investici jihokorejské firmy.
"Územní plán nepočítá v okolí Nošovic s žádným podnikem typu cementárny, tuto podmínku splníme snadno," uvedl včera moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský.
Podmínky smlouvy byly zveřejněny po více než osmi měsících vyjednávání. Moravskoslezský kraj je už schválil, nyní smlouvu ještě projedná vláda.
Odborníci ani nečekali, že by podmínky byly pro investora jakkoliv nevýhodné - a jejich očekávání se naplnila vrchovatě.
"Třeba Bosch před investicí v Jihlavě nepřikazoval, kde mohou či nemohou být zdroje znečištění," uvedl Pavel Roman, mluvčí Bosch Group v Česku. Bosch investoval 550 miliónů eur (přes 15 miliard korun).
"Podmínky smlouvy s Hyundai nejsou standardní, továrna TPCA v Kolíně žádné ochranné pásmo nepožadovala," uvedl mluvčí TPCA Matěj Matolín. Japonsko-francouzské konsorcium v Kolíně investovalo asi třicet miliard korun.
Nadstandardní jsou i dotace a daňové úlevy, které Hyundai dostane. Zatímco pro TPCA dosáhly investiční pobídky 15 procent investice, Hyundai má slíbeno 17,8 procenta - až pět miliard korun.
Za pozemky má Hyundai zaplatit přibližně 1,3 miliónu korun za hektar. TPCA platila dva milióny. Za nové pracovní místo dostane Hyundai 200 tisíc korun, TPCA dostala 80 tisíc. Stát i kraj obhajují tento rozdíl poukazem na to, že v Moravskoslezském kraji je vyšší nezaměstnanost než ve středních Čechách.
Všechny pobídky jsou podle agentury CzechInvest v souladu s pravidly Evropské unie.
Hyundai se zavázal postavit v Nošovicích továrnu na montáž aut a výrobu převodovek. Zatímco dosud se mluvilo o výrobě 300 tisíc vozů ročně, ve smlouvě se firma zavazuje dělat 200 tisíc aut. Produkci však předpokládá vyšší.
Politici slibovali tři tisíce nových pracovních míst. Hyundai se ve smlouvě zavazuje, že do tří let zaměstná jenom jeden tisíc pracovníků. Jako předpoklad je v ní uvedeno, že do roku 2010 přijme firma celkem 3514 lidí. "Nepochybuji o tom, že Hyundai vytvoří v Nošovicích nejméně tři tisíce nových pracovních míst," uvedl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, jeden z těch, kteří tisíce pracovních míst slibovali nejhlasitěji.
Od smlouvy může Hyundai odstoupit, pokud nebude moci do konce roku 2007 zahájit stavbu například kvůli protestům občanských sdružení. Stejné právo má však i Česko, pokud Hyundai nezačne stavět do tří měsíců od vydání stavebního povolení.
Smlouva o investici se má podle hejtmana Tošenovského podepsat 18. května. Kvůli korupční aféře a vyšetřování v automobilce to bude nikoliv v Česku, ale v Soulu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů