Sobota, 20. dubna 2024

Ceny emisí klesly, proud může zlevnit

Ceny emisí klesly, proud může zlevnit
Evropské energetické trhy zažily prudký otřes, který srazil ceny elektřiny a akcie energetických firem. Pocítil to také český ČEZ: jeho akcie v pátek oslabily o víc než tři procenta.
Proud, se kterým se obchoduje na evropských trzích, zůstane přinejmenším nějakou dobu levnější. To se projeví i u nás: elektřina by českým spotřebitelům nemusela zdražovat tak rychle, jak se čekalo.
Na svědomí to má systém obchodování s emisními povolenkami, kterým Evropská unie tlačí na firmy, aby investovaly do snižování emisí skleníkových plynů, jak ukládá Kjótský protokol. Firmám loni Brusel poprvé přidělil poukázky, které je opravňují k vypouštění oxidu uhličitého. Kdo přidělený objem povolenek nespotřebuje, může je prodat, velcí znečišťovatelé je naopak musí přikupovat.

Co dokáže jedna chyba
Jenže v pátek se evropský trh s povolenkami prakticky zhroutil, když z Evropské komise unikla informace, kolik škodlivin členské státy vloni skutečně vypustily. Ukázalo se totiž, že objem byl mnohem menší než povolená kvóta - a tak se povolenky začaly rychle měnit v téměř bezcenné papíry.
Cena poukázky na tunu oxidu uhličitého před měsícem stála 31 eur. V pátek se propadala na méně než třetinu této ceny.
A protože ceny povolenek se promítají do ceny elektřiny a ta zase ovlivňuje cenu energetických akcií, následovala řetězová reakce na burzách s elektřinou i s cennými papíry.
Zprávu o bilanci emisí čekaly trhy až dnes; Brusel se přiznal, že ji zveřejnil nedopatřením. "Byla to chyba v počítačovém systému, ne záměr," řekla mluvčí evropského komisaře pro životní prostředí agentuře Reuters.

70 miliónů tun navíc
Už dřív zveřejnilo údaje o svých emisích několik zemí, které ohlásily přebytek povolenek. I české firmy vypustily o 15 procent emisí méně, než směly. V pátek se na webu objevila data i o největších zemích a ukázalo se, že evropské firmy vyprodukovaly téměř o 70 miliónů tun emisí méně, než měly povoleno. Překvapivé bylo hlavně "ekologičtější" Německo.
Stále se sice čeká na bilanci z Polska a několika menších států, zvrat už ale nikdo neočekává. "Povolenek je takový přebytek, že to jejich cenu může časem srazit skoro na nulu," tvrdí Tomáš Dzurilla z makléřské firmy Pravda Capital.
Za přebytek podle něj mohou hlavně vlády, které pod tlakem průmyslníků vylobbovaly víc povolenek, než kolik potřebovaly. "Ale přinejmenším část nadbytku povolenek je důsledkem úsporných opatření, která firmy udělaly," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
I on připouští, že situace může znamenat dobrou zprávu pro spotřebitele: "V Evropě se podstatně snížil tlak na ceny proudu." Upozorňuje ale, že u nás je elektřina levnější než v Německu a že obojí ceny se budou dál sbližovat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů