Sobota, 20. dubna 2024

I v chýši se uplatní moderní technika

I v chýši se uplatní moderní technika
Primitivně vyhlížející kamínka na dřevo vůbec nevypadají jako poslední výkřik techniky. Ale jsou. Díky elektronice by měla snadno a rychle zlepšit zdraví obyvatel chudých zemí a ještě snížit spotřebu dřeva.
AUTOR: Josef Tuček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Otevřená ohniště a v lepším případě přenosná kamínka jsou běžným vybavením chýší v mnoha chudých zemích. Vychází z nich ovšem dusivý dým. A protože kromě dřeva často spalují také různé odpady, včetně plastových zbytků, vznikají v nich i těkavé organické uhlovodíky a další jedovaté plyny. Podle odhadů vede vdechování takového dýmu ročně k úmrtí až půldruhého miliónu lidí.


Elektronicky řízené spalování
Výzkumníci nizozemské společnosti Philips však vyvinuli kamínka, která by tomu měla zabránit. Obsahují totiž uvnitř své konstrukce elektronický řízený ventilátor, který jimi prohání vzduch. Spalování proto probíhá za vyšších teplot a při lepším poměru paliva a kyslíku.
Další vestavěné zařízení, termoelektrický generátor, využívá teplo z hořícího dříví a vyrábí elektřinu pro pohon ventilátoru. Zároveň může napájet i rádio nebo osvětlení.
Výzkumníci také upravili konstrukci kamínek tak, že minimalizovali tepelné ztráty. Díky tomu kamínka spotřebují méně energie na zahřátí a rychleji dosáhnou teploty potřebné pro vaření.

Zlepšení už teď
Výsledkem je čistší spalování a účinnější využití palivového dřeva, jehož spotřeba klesá až na pětinu ve srovnání s běžným otevřeným ohništěm. To nejen zkrátí čas na jeho získávání, ale také zpomalí odlesňování přírody. Ale hlavně: při lepším spalování vzniká méně dusivého kouře a zmenšuje se množství škodlivých látek, které lidé dýchají.
V současné době probíhá v Indii zkušební projekt, který by měl ověřit komerční použitelnost kamínek. Pak se může rozhodnout i o jejich ceně a výrobě ve velkém. "Naše technologie je praktická a bude dostupná," říká už dnes Rick Harwig, vedoucí výzkumníků společnosti Philips.
Projekt ukazuje, že si obyvatelé chudých zemí mohou - díky moderní technice - zlepšit své životní podmínky dříve, než se vyhrabou z bídy a pořídí si dálkové vytápění, mikrovlnné trouby a další civilizační vymoženosti.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů