Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lidé: Farmy zapáchají víc než firmy

Lidé: Farmy zapáchají víc než firmy
Pardubice - Stížnosti na zápach, který obtěžuje obyvatele Pardubického kraje, upozorňují více na zemědělskou činnost než na průmyslové podniky. Zjistila to anketa ČTK. Podle nových pravidel budou od srpna inspektoři životního prostředí k počtu stížností přihlížet více než k výsledkům měření zápachu.
"V Pardubickém kraji dostáváme více stížností na zápach ze zemědělské činnosti, ať už z rozvážení hnoje a močůvky či z kravínů a vepřínů. Tyto činnosti jsou rozptýlené po většině území, navíc zápach je intenzivnější a nárazový. Průmyslové podniky způsobují naopak úporné problémy v jedné lokalitě," řekla Jarmila Černá z královéhradeckého pracoviště České inspekce životního prostředí. Nejčastěji si lidé stěžují v Pardubicích, převážně na rafinerii Paramo, chemičku Synthesia či potravinářskou firmu Kávoviny.
Nová vyhláška ruší exaktní limity a zavádí způsob posuzování přípustné míry obtěžování zápachem založený na množství stížností. Předpis stanovuje, že pokud si více než 20 lidí stěžuje na zápach, orgán ochrany ovzduší musí u zařízení, která připadají jako zdroj v úvahu, zjistit, zda dodržují vše, co jim ukládá zákon, například zda přesně respektují schválené technologické postupy. Pokud zjistí pochybení, může okamžitě uložit nápravná opatření. Průmyslové podniky v Pardubickém kraji se snaží investovat do moderních technologií. Například pardubická rafinerie Paramo zahájila letos koncem června provoz v nové výrobně asfaltů. Nově vybudované zařízení by mělo být šetrnější k ovzduší. Stará výroba byla odstavena. "Občasný zápach odpadních plynů bude nyní méně cítit, zvýší se i bezpečnost provozu," uvedla mluvčí podniku Jana Iovlevová.
Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů