Pátek, 19. dubna 2024

Vstoupíme do stejné řeky?

Vstoupíme do stejné řeky?
První etapa snižování emisí CO2 v EU byla jen jakýmsi nástřelem. Teprve v období 2008-2012 by měl systém donutit podniky k ekologickým investicím.

Pouze pět zemí EU odevzdalo Evropské komisi včas, tedy k 30. červnu, národní alokační plány na léta 2008-2012, které konkrétně určují, kolik povolenek na vypouštění emisí CO2 jejich podniky dostanou. Teď už je zemí šestnáct a přibývají další, protože Evropská komise už s hříšníky zahájila tzv. infringement, což je sankční řízení za neplnění evropské legislativy.

Stejně jako přede dvěma lety, kdy se zpracovával plán na léta 2005-2007, bude Česko zřejmě patřit mezi ty poslední, kdo svůj úkol splní. Situace se do jisté míry opakuje. Průmysl žádá větší množství povolenek, než odpo-vídá emisím, které skutečně vypouští, Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ho hájí, Ministerstvo životního prostředí (MŽP) s ním nesouhlasí. V hodině dvanácté pak nějaký kompromisní návrh Evropské komisi odejde, Komise počet povolenek seškrtá, bude jich však stále dost na to, aby je podniky nespotřebovaly, ale mohly prodávat. Ekologickým organizacím se to trvale nelíbí a protestují proti tomu, že si chce průmysl nárokovat dokonce o 15 milionů tun víc, než podniky skutečně emitovaly v roce 2005 (bylo to 82 tisíc tun). Žádají, aby se množství povolenek naopak snížilo, a to na 78 milionů tun.

Pro první období český průmysl požadoval povolenky na 110 tisíc tun, dostal 97,6 milionu tun. I tak mu 15 milionů povolenek zbylo k prodeji.

V průběhu roku ale došlo k pádu cen povolenek, což dosvědčilo, že smrtící není tento systém pro nikoho v Evropě. Není na tom nic neočekávaného, ani tragického - dalo se čekat, že první etapa evropského systému obchodování s emisemi bude jen nástřelem. Měla však vytvořit základnu pro to, aby se v dalších letech emise skutečně snižovaly. Podaří se tedy nyní trefit takový stav, aby počet povolenek odpovídal skutečným emisím a bral přitom v potaz nově budovaná zařízení?

MŽP podalo dosluhující vládě situační zprávu, konkrétní návrh pro veřejné připomínkové řízení předloží do 30. září. Pak by ho měla projednat - možná ve více variantách - nová vláda. Nebude lehké se shodnout. Hlas MPO bude i nadále velmi silný. A na MŽP bude v kontroverzních jednáních hodně chybět přední odborník na tuto problematiku, bývalý ředitel odboru změny klimatu Tomáš Chmelík. Před pár týdny odešel do komerční sféry.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů