Pátek, 19. dubna 2024

Účastníci summitu ASEM se dohodli na ochraně ovzduší

Účastníci summitu ASEM se dohodli na ochraně ovzduší

Konec platnosti Kjótského protokolu v roce 2012 by mezinárodní spolupráci na ochraně ovzduší neměl nijak utlumit, shodli se na tom účastníci summitu ASEM ve finských Helsinkách.

V Helsinkách začal dnes po poledni dvoudenní summit Evropa-Asie (ASEM), kterého se účastní představitelé 25 členských zemí EU a 13 asijských, přičemž Indie, Pákistán a Mongolsko byly právě na tomto summitu nově přijaty. Ekonomiky těchto 38 států představují dohromady 50 procent světové hospodářské síly. Českou delegaci vede premiér Mirek Topolánek.

Hlavními tématy konference jsou ochrana ovzduší, vyřešení krize kolem uvolnění světového obchodu, globalizace a boj proti terorismu. Summity ASEM se konají každé dva roky, první se uskutečnil před deseti lety.

Kjótský protokol nemá být konečnou
Státy zastoupené na summitu se dnes dohodly na společném dokumentu k problematice ochrany ovzduší. Uvádí se v něm, že účastníci chtějí při ochraně klimatu spolupracovat i po roce 2012, kdy skončí platnost takzvaného Kjótského protokolu, omezujícího vypouštění skleníkových plynů do ovzduší.

Podle finského státního tajemníka pro zahraničí Markuse Lyry chtějí účastníci vrcholné schůzky přijmout prohlášení, v němž vyzvou nejen signatáře Kjótského protokolu, ale i USA, které dokument nepodepsaly, k budoucí spolupráci na ochraně ovzduší. Dokument, který má být oficiálně přijat v pondělí, vyzve ke "společné, ale diferencované zodpovědnosti" průmyslových států i rozvojových zemí za stav zemské atmosféry.

Barma vyzvána k dodržování lidských práv
Jedním z členů tohoto "klubu" je i Barma, jejímž zástupcům bylo důrazně připomenuto, že je třeba, aby tato země zlepšila úroveň demokracie a dodržování lidských práv. Barma údajně dala najevo ochotu zlepšit svou spolupráci s OSN.

Účastníci dnes připomínali i původní podnět pro vznik tohoto sdružení, kterým bylo vytvoření protiváhy k vlivu Spojených států v Asii. Řada delegátů proto navrhovala vypracování vlastních dvoustranných dohod o volném obchodu, které by měly nahradit globální smlouvu, již se nepodařilo přijmout v červenci.

Zadržena stovka demonstrantů
Summit provázejí i násilné demonstrace, proti nimž je nasazeno na 3000 policistů. Ti dnes museli zadržet více než stovku demonstrantů, u nichž našli i železné tyče a další zbraně.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů