Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hluk a prach z lomu spolkl miliony

Hluk a prach z lomu spolkl miliony

Košťálov - Rekonstrukce kamenolomu na Semilsku stála společnost Tarmac CZ 85 milionů korun. Díky této investici se jim podařilo výrazně snížit nepříznivé vlivy na životní prostředí. Košťálovský lom se stal jedním z nejmodernějších v České republice.

Největší investiční akci společnosti si před časem vyžádal nevyhovující stav bezpečnosti práce a špatný dopad na okolí kamenolomu. Vybavení, které bylo nahrazeno, sloužilo od roku 1971. "Hlavním cílem bylo snížit hlučnost, prašnost a zvýšit bezpečnost práce, a to se nám rozhodně podařilo," řekl Jozef Fríbl, ředitel kamenolomu.

Pod názvem Rekonstrukce primárního uzlu zde vytvořili novou infrastrukturu, která zamezuje rozšiřování prašnosti do okolí. Nové přepravníky a třidičky spolu s ostatním vybavením minimalizují hlučnost. "Prachu, který auta původně vířila byl minimálně stonásobek současného stavu," řekl Jozef Fríbl.

V Košťálově se začalo těžit v dubnu roku 1922. V současnosti ročně vytěží kolem 690 tisíc tun kamene, který je zde dále zpracováván na desítku různých frakcí. Denní kapacita výrobní linky narostla na tři tisíce tun. Zásoby šedozeleného melafyru jsou vypočítány na 50 let. Společnost Tarmac má těžební právo ještě na 25 roků. Dokončená rekonstrukce dále vytvořila depa na několik tisíc tun kamene. "Do budoucna bychom chtěli dodělat zbývající část komunikací zde v lomu. Předpokládáme, že budeme hotovi do konce roku," nastínil další investiční záměry ředitel lomu.

JAN KOZÁK

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů