Čtvrtek, 25. dubna 2024

Firmy dostaly o 15 procent povolenek víc, než potřebovaly

Firmy dostaly o 15 procent povolenek víc, než potřebovaly
České firmy dostaly loni o 15,2 miliónu, tedy asi o 15 procent, více emisních povolenek, než činila jejich skutečná potřeba z hlediska vypouštění oxidu uhličitého. Uvádí to zpráva o stavu životního prostředí v Česku za rok 2005.
Na léta 2005 až 2007 schválil Brusel pro Českou republiku roční příděl 97,6 miliónu povolenek po jedné tuně. O počtu povolenek na roku 2008 až 2012 chce ministr životního prostředí Petr Kalaš rozpoutat diskusi na konci příštího týdne. Nebude však dlouhá, protože stát měl návrh Evropské komisi odevzdat už před prázdninami.

Nadbytek vyvolal bouřlivou odezvu

"Výsledky inventur emisí ukázaly, že většina států přidělila podnikům více povolenek, než byly aktuální emise v daném roce. To znamená, že firmy obdržely více povolenek, než činila jejich potřeba z hlediska množství emisí oxidu uhličitého. Konkrétně pro Českou republiku je tento rozdíl 97,6 (alokace) - 82,4 (emise) = 15,2 miliónu povolenek," uvádí zpráva.
Autoři dokumentu konstatují, že nadbytek povolenek vyvolal bouřlivou odezvu na trhu s emisními povolenkami a pád ceny jedné povolenky až k deseti eurům za povolenku. Situace na trzích se nicméně opět stabilizovala.
"Ukázalo se také, že nemusí platit přímá úměra mezi výší alokace povolenek a množstvím emisí oxidu uhličitého, to znamená, že vyšší alokace nemusí nutně znamenat vyšší vypouštěné emise. Podniky přistupují k povolenkám jako k aktivu, které ovlivňuje jejich tržní chování," konstatuje dokument.

Přidělování se stalo politikem

Vzhledem k obchodovatelnosti povolenek se z jejich přidělování stalo politikum. Ekologické organizace požadují, aby bylo povolenek co možná nejméně, protože tak budou podniky tlačeny k úsporám. Firmy naopak žádají o vyšší počet povolenek, jednak kvůli možným omezením, jednak kvůli možnosti přivydělat si na jejich prodeji.
Největšímu českému znečišťovateli ovzduší - energetické skupině ČEZ vynesl loni prodej nadbytečných povolenek 1,1 miliardy korun. Kalaš ve středu vedení firmy vyzval, aby tento zisk vložilo do budování alternativních zdrojů energie.

Foto autor: Foto PRÁVO - Lukáš Táborský
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů