Pátek, 19. dubna 2024

MŽP vítá závazek ČEZ k investicím do obnovitelných zdrojů

MŽP vítá závazek ČEZ k investicím do obnovitelných zdrojů

Veřejný závazek společnosti ČEZ reinvestovat zisk z prodeje uspořených emisních povolenek do opatření vedoucích ke snižování emisí skleníkových plynů, především do rozvoje obnovitelných zdrojů energie [1], přivítal ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš. Závazek ČEZu je reakcí na nedávnou ministrovu výzvu [2].

„Česká republika má nejmodernější zákon na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a funkční systém obchodování s emisními povoleními. Jsem rád, že má výzva přiměla nejvýznamnějšího hráče na českém trhu s energiemi, aby se zavázal investovat zisk z uspořených emisních povolení především do rozvoje obnovitelných zdrojů energie a omezování vypouštěných škodlivin. Výsledkem připravovaných projektů bude účast na nejnovějších směrech výzkumu a vývoje, nové pracovní příležitosti především na venkově, zvýšení kvality života a zdraví lidí a omezení rekordního příspěvku českých občanů ke globálním klimatickým změnám,“ konstatoval ministr Kalaš.

Ministr Kalaš vítá, že se společnost ČEZ veřejně přihlásila k principům udržitelného rozvoje, které slibuje zohlednit ve všech aspektech své podnikatelské činnosti. Do konce letošního roku ČEZ připraví akční plán konkrétních návrhů projektů a opatření, do kterých investuje zisk z ušetřených emisí. Kromě cíleného pěstování biomasy a jejího využití k výrobě elektřiny či stavby nových větrných elektráren chce ČEZ také podporovat vzdělávání a osvětu týkající se obnovitelných zdrojů. Zahájený dialog MŽP a ČEZ bude pokračovat odborným hodnocením ekologického přínosu konkrétních opatření a spoluprací při vyhledávání dalších příležitostí pro naplňování veřejného závazku společnosti.

Poznámky:

[1] www.cez.cz, deklarace ČEZ ke stažení také na stránce MŽP, v rubrice Tiskové zprávy.

[2] Při setkání s Martinem Romanem 20. září vyzval  ministr Kalaš generálního ředitele společnosti ČEZ, aby další činnost jeho společnosti respektovala principy trvale udržitelného rozvoje. Požádal jej, aby zisk z prodeje ušetřených emisních povolenek společnost ČEZ investovala do obnovitelných zdrojů energie, moderních technologií vedoucích ke snižování emisí oxidu uhličitého, úspor energie a do osvěty, která povede odběratele energie ke snižování její spotřeby.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů