Úterý, 16. dubna 2024

Reakce ministra životního prostředí Petra Jana Kalaše na včerejší akci Greenpeace

Reakce ministra životního prostředí Petra Jana Kalaše na včerejší akci Greenpeace

„Nejsem přítelem tohoto typu akcí, protože jsem přesvědčen, že jsme nastartovali proces, který umožní dialog v poněkud kultivovanějším prostředí. Jsem přesvědčen, že se jedná o  závažnou problematiku, která by neměla podléhat politickým vlivům. Do celého procesu, který považuji za ryze odbornou záležitost, proto v tuto chvíli aktivně nevstupuji.

Informoval jsem dnes zástupce Greenpeace o tom, že vznikla pracovní skupina, která prověří transparentnost a reálnost  předložených dat. Na základě její práce je možno – pokud se objeví nové, relevantní argumenty – přistoupit k případným úpravám návrhu alokačního plánu.  Členy pracovní skupiny budou samozřejmě i zástupci ekologických organizací a průmyslu.

Vysvětlil jsem, že je potřeba brát v úvahu nejrůznější faktory – například průmyslovou tradici českého hospodářství. Především je potřeba motivovat průmysl ke zvyšování energetické účinnosti, úsporám energií a investicím do nových, čistých technologií,“ zdůraznil na setkání se zástupcem Greenpeace Janem Rovenským ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš.

Po ukončení měsíční veřejné debaty a zapracování relevantních připomínek bude návrh národního alokačního plánu pro léta 2008 – 2012 předložen ke schválení vládě a poté odeslán ke schválení  Evropské komisi. 

Návrh národního alokačního plánu je k dispozici na:

http://www.env.cz/__C1256D3D006B1934.nsf/$pid/MZPZSFHJPLT0

www.env.cz

Tiskovou zprávu ze dne 31.10.2006 ke zveřejnění návrhu alokačního plánu najdete na www.env.cz,  rubrika Tiskové zprávy
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů