Čtvrtek, 28. března 2024

Trh povolenek zažil další propad cen

Trh povolenek zažil další propad cen
Evropský trh s povolenkami na emise oxidu uhličitého se opět otřásá. Při jeho poslední turbulenci před půl rokem měl propad ceny povolenek dalekosáhlé důsledky: povolenky srazily na čas prudce dolů i ceny elektřiny, s nimi se svezly i ceny akcií prakticky všech velkých evropských energetických firem - včetně domácího ČEZ. Teď povolenky znovu prudce zlevňují.
V pátek se cena povolenky na tunu CO2 na burze Powernext propadla na osm a půl eura. Jen za jediný den tak povolenky ztratily 15 procent ceny a jsou už levnější než při jarním otřesu trhu. Ještě v půli minulého týdne stály kolem deseti eur, před jarním pádem se však prodávaly za trojnásobek.
"Trh s povolenkami se rozpadá. Velcí obchodníci - jako elektrárny či velké teplárny - je přestali nakupovat, jsou dostatečně zásobeni. Jasně se ukazuje, že povolenek bylo v evropských zemích vydáno příliš mnoho," říká Jan Pravda, šéf společnosti Pravda Capital, která s povolenkami obchoduje. "Povolenek je skutečně na trhu nadbytek," potvrzuje Martin Cmíral, expert ČEZ na problematiku emisí.

Ekologové se bouří
Signály o přebytku povolenek na trhu přicházejí ve chvíli, kdy Evropská komise začala připravovat rozdělení povolenek na příští pětileté období - tedy od roku 2008 do 2012. Řada evropských zemí - Česko nevyjímaje - přitom chce na příští etapu získat ještě víc povolenek, než kolik jich měly v první tříleté fázi do roku 2007.
Česká republika zatím svůj návrh na příští období Evropské komisi neposlala, teprve nedávno se ministerstva průmyslu a životního prostředí shodla na tom, že země požádá o povolenky na 102 milióny tun emisí ročně, což je asi o pět procent víc, než kolik jich má nyní. A to i přesto, že loni, v prvním roce fungování systému, české firmy své příděly nevyčerpaly a přebytečné povolenky prodávaly.
Celý systém, který Evropská komise zavedla proto, aby donutila firmy snižovat emise skleníkových plynů, byl založen na plánovaném nedostatku povolenek. Těch mělo být o tři procenta méně, než kolik evropští znečišťovatelé potřebují. Kdyby firmy musely za právo na vypouštění emisí draze platit, nutilo by je to investovat do vylepšování technologií tak, aby méně zatěžovaly životní prostředí.
Jenomže už na jaře se ukázalo, že přinejmenším na první rok fungování systému - na rok 2005 - dostala celá řada zemí povolenek mnohem víc, než kolik emisí jejich podniky vypouštějí. Teď je zřejmé, že nadbytek přetrvává i letos: Podniky jsou povolenkami dostatečně zásobeny a ke snižování emisí je tedy nic nenutí.
Ekologové se prakticky jednohlasně shodují na tom, že povolenkový systém kvůli příliš velkému množství vydaných povolenek selhal. "Má-li systém skutečně nutit firmy ke snižování emisí, musí se povolenek vydávat méně," tvrdí předseda Strany zelených Martin Bursík. Ne všichni s tím ale souhlasí. "Povolenek je třeba na trhu nadbytek právě proto, že firmy včas nainvestovaly do ekologických opatření a objem emisí výrazně snížily," podotýká Cmíral, jehož zaměstnavatel ČEZ na prodeji nepotřebných povolenek jen za první rok vydělal přes miliardu korun.
"Při žádosti o nový příděl povolenek je třeba počítat i s rezervou na nové zdroje, které u nás teprve vyrostou," hájí návrh Jaroslav Suchý z Ministerstva životního prostředí.

Komise tlačí na snížení
Návrh na příští příděl pro české firmy ještě musí schválit vláda. "Ani tak není jisté, že v Bruselu projde, například Polsku už Evropská komise jeho plán vrátila a tlačí na snížení požadavků - mimo jiné i z toho důvodu, jak se vyvíjí dovolenkový trh," upozorňuje Suchý.
Jaké dopady bude mít současný prudký pád ceny povolenek na další trhy s energií či akciemi, je zatím nejasné. "Po jarním pádu už se ceny povolenek nikdy nevrátily na původní úroveň. Takže zatímco tehdy spadly během pár dnů o celých dvacet eur, teď přece jen není propad tak dramatický," říká analytik Atlantiku FT Petr Novák.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů