Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vizí pro demokraty je Kalifornie

Vizí pro demokraty je Kalifornie
Globální oteplování je vážný problém, ke kterému přispívají automobilové a průmyslové emise, a Spojené státy chtějí pomoci tuto hrozbu pro celé lidstvo účinně řešit.
Zní to jako heslo z utopistického letáčku nějakého vyhraněného ekologického hnutí. Ve skutečnosti jsou to ale vítězní demokraté, kteří chtějí obrátit naruby ekologickou agendu Kongresu.
"Jednou z mých priorit bude jednání výboru a veřejná slyšení o globálním oteplování," avizuje v médiích demokratka Barbara Boxerová, která se stane novou předsedkyní senátního výboru pro životní prostředí.
Její slova nelze brát na lehkou váhu, neboť Boxerová zastupuje v senátu Kalifornii. Tedy stát, který začal nezávisle na federální politice Bílého domu protlačovat vlastní legislativu, která například stanovuje emisní limity pro velké automobilky a jejich vozy či omezuje objem exhalací, které mohou produkovat průmyslové a energetické provozy.
Podle senátorky Boxerové představují kalifornské legislativní návrhy "skvělý modelový příklad", který by šlo uplatnit i na federální úrovni.
Její předchůdce ve funkci, dosavadní šéf výboru republikán James Inhofe z Oklahomy, měl na globální oteplování a možnou souvislost tohoto jevu s lidskými aktivitami velmi skeptický názor. Jednou globální oteplování nazval "největším podfukem, který byl spáchán na lidstvu", jindy tvrdil, že to je "médii našlehané téma".
Nástup senátorky Boxerové tedy znamená zásadní obrat. Pokud by se kalifornská legislativa prosadila federálně, znamenalo by to v zásadě, že USA by šly za rámec požadavků Kjótského protokolu. "Možná že chci míč posunout o padesát yardů a podaří se to jen o třicet," držela se Boxerová metafor z amerického fotbalu, když v médiích připustila, že není vůbec jisté, zda může uspět v celém Kongresu a pak se ještě vyhnout vetu Bílého domu.
Pokud ale Boxerová říká, že "nečinnost v problematice globálního oteplování nikomu nepomůže, ani byznysu", komentuje tím jednu důležitou věc. Skutečnost, že současná Amerika, politici, mnozí zástupci průmyslu, ale také občanská a náboženská sdružení vnímají globální oteplování zcela jinak než v roce 1998, kdy za prezidenta Billa Clintona senát takřka jednomyslně odmítl ratifikovat Kjótský protokol.
"Ekologická komunita by měla pochopit, že s tak malou většinou bude velmi složité posunout agendu životního prostředí dopředu," krotí ovšem Melinda Piercová ze zájmové organizace Sierra Club v médiích přílišný optimismus, že demokratický Kongres skutečně přijde s průlomovou legislativou ve věci globálního oteplování.
Výsledky voleb do Kongresu se už ovšem mezitím odrazily v minulém týdnu na konferenci o globálním oteplování v Nairobi. Demokratičtí zástupci v senátu Barbora Boxerová, Joe Lieberman a Jeff Bingaman přeposlali jejím účastníkům dopis, který ve Washingtonu adresovali Georgi Bushovi. Informují v něm prezidenta, že budou usilovat o přijetí legislativy, určující závazné limity na produkci skleníkových plynů. "Pokud chceme našim dětem zanechat svět, který bude připomínat Zemi, kterou jsme zdědili my, musíme jednat teď," stojí v dopise.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů