Úterý, 23. dubna 2024

S počínající topnou sezonou se významně zvyšuje riziko znečištění ovzduší

S počínající topnou sezonou se významně zvyšuje riziko znečištění ovzduší

Významné a pravidelné překračování 24hodinového imisního limitu pro "prachové částice" PM10 hlásí v těchto dnech většina monitorovacích stanic v České republice. „Souvisí to také s počínající topnou sezonou, obáváme se, že znečištění ovzduší by letos mohlo být v zimním období stejně vysoké, jako v loňském roce,“ říká ředitel odboru ochrany ovzduší MŽP Jan Kužel.

Jemné prachové částice velikosti do 2,5 µm  (PM2,5) a do 10 µm (PM10) jsou velkým problémem z hlediska lidského zdraví a do ovzduší se dostávají z velké části právě spalováním tuhých paliv i při vytápění domácností. V ovzduší mohou zůstat až několik týdnů zejména, panuje-li inverzní situace, a šířit se do velkých vzdáleností. Vdechováním pronikají do dolních cest dýchacích (PM10) nebo dokonce až do plicních sklípků (PM2,5). Váže se na ně řada látek, které jsou pro lidský organismus toxické – karcinogenní (například těžké kovy) nebo mutagenní (organické sloučeniny). Znečištění ovzduší prachovými částicemi vede ke zvyšování počtu astmatiků a vysokému riziku zhoršování jejich zdravotního stavu, dokonce i vyšší úmrtnosti populace. Ohroženou skupinou obyvatel jsou především děti a starší lidé s chronickými onemocněními dýchacího ústrojí.

„Právě nyní, v zimním období, se kumulují dva důležité negativní faktory, ovlivňující kvalitu ovzduší. K dopravě a energetice, které jsou celoročně významným zdrojem nejen oxidu uhličitého ale také jemného prachu a oxidů dusíku, přibývá právě vytápění domácností – především tuhými palivy,“ konstatuje Jan Kužel.

Zejména spalování nekvalitních tuhých paliv („ořech“, uhelné kaly, lignit) či dokonce ilegální a nezodpovědné pálení odpadků v lokálních topeništích (kamnech či kotlích) zvyšuje emise tuhých látek, oxidů síry, oxidů dusíku, oxidu uhelnatého nebo dioxinů. Pálení odpadu v domácnostech znamená zásadní zvýšení emisí organických sloučenin, těžkých kovů a dalších škodlivin, které jsou pro člověka nebezpečné a s kterými se lidský organismus  většinou nedokáže vyrovnat.

Měřící stanice čistoty ovzduší z celé republiky hlásí významné překračování denních limitů [1]. Například včera, 29. listopadu 2006, byly environmentálními  předpisy stanovené koncentrace PM10 překročeny ve všech krajích republiky, přičemž nejhorší situace byla v Moravskoslezském kraji, velmi špatná byla ale také ve středních Čechách, Ústeckém kraji či Praze [2].

Ministerstvo životního prostředí již na podzim letošního roku znovu otevřelo možnost žádat o dotace na instalaci technologií využívajících obnovitelné zdroje energie i k vytápění ze Státního fondu životního prostředí. Projekty na zlepšení ovzduší jsou také jednou z hlavních priorit Operačního programu Životní prostředí, který bude rozdělovat prostředky  z fondů EU pro období let 2007 až 2013. Kvalita ovzduší je hodnocena jako jeden z největším problémů životního prostředí u nás i v pravidelné Zprávě o životním prostředím [3].  „Nakonec ale ta nejvyšší odpovědnost je na každém z nás, na tom uvědomit si, že máme svojí zodpovědnost k sobě i svým nejbližším.“

Poznámky:

[1] Údaje z měřících stanic lze sledovat na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu, konkrétně na adrese www.chmi.cz.

[2] Podle údajů Automatizovaného imisního monitoringu ČHMÚ byl povolený 24hodinový limit PM10 (50 µg/m3) 28. nebo 29. listopadu v hodinových koncentracích překročen na těchto místech:

Jihočeský kraj: Tábor

Jihomoravský kraj: Brno-střed, Brno-Tuřany, Mikulov, Znojmo – tedy všechny měřící stanice v kraji

Karlovarský kraj: Karlovy Vary

Královéhradecký kraj: Hradec Králové, Krkonoše-Rýchory

Liberecký kraj: Česká Lípa

Moravskoslezský kraj: Bohumín, Havířov, Karviná, Orlová, Ostrava-Fifejdy, Ostrava-Přívoz, Věřňovice  – tedy všechny měřící stanice v kraji

Olomoucký kraj: Olomouc, Prostějov, Přerov

Pardubický kraj: Pardubice

Plzeňský kraj: Plzeň-Bory, Plzeň-střed

Praha: Karlín, Smíchov, Vršovice, Vysočany

Středočeský kraj: Beroun, Kladno-střed, Kladno-Švermov, Mladá Boleslav

Ústecký kraj: Děčín, Chomutov, Most, Teplice, Ústí nad Labem – tedy všechny měřící stanice v kraji

Vysočina: Třebíč

Zlínský kraj: Uherské Hradiště, Zlín – tedy obě měřící stanice v kraji

[3] K dispozici na http://www.env.cz/__C1256D3D006B1934.nsf/$pid/MZPESFH9GMZ4

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů